Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ανάλατοι Επαναστάτες


Το προσωπικό ιδεώδες της Εκκλησιάς είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία πάντα δείχνει στους πιστούς αυτό το ιδεώδες. Ο σχηματισμός και ο τονισμός του σχεδιαγράμματος στην αγωγή θεωρείται σ’ όλες τις παιδαγωγίες ως απαραίτητος. Το σχεδιάγραμμα της χριστιανικής αγωγής είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία εξισώνει τη χριστιανική αγωγή με την επαναστατικότητα, αφού ο Χριστός ήταν επαναστάτης.


Ήταν ο Χριστός επαναστάτης αδέλφια; Τούτο το ερώτημα λογικά επιβάλλεται. Είναι ο Χριστός επαναστάτης και κύρυκας της επανάστασης;
Εάν επανάσταση σημαίνει το γκρέμισμα και την καταστροφή, τότε θα ήταν ύβρις να ονομάσουμε τον Χριστό επαναστάτη.
Εάν η επανάσταση σημαίνει εκδίκηση για την εκδίκηση και είμαι για το αίμα και φωτιά για τη φωτιά, τότε οι επαναστάτες θα μπορούν να ονομάζουν κάθε άνθρωπο στον κόσμο αδελφό τους, αλλά όχι τον Χριστό.
Εάν ως επανάσταση εννοούμε έναν άνθρωπο υπηρέτη των αδυναμιών του και δικαστή του άλλου, έναν άνθρωπο που για να ζεσταθεί είναι ικανός να κάψει όλο τον κόσμο, τότε ο Χριστός πράγματι δεν είναι επαναστάτης.
Εάν επαναστάτες είναι μόνο οι δολοφόνοι, φανεροί ή αφανείς, και οι επαγγελματίες δημαγωγοί της ανατροπής, τότε μόνο οι άπιστοι θα μπορούσαν να λογαριάσουν τον Σωτήρα σ’ αυτή την άπιστη συντροφιά.
Και όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: Ο Χριστός ήταν επαναστάτης και κήρυκας της επανάστασης. Η επανάσταση, την οποία ο Χριστός έφερε στον κόσμο, είναι η μέγιστη και η πιο πετυχημένη απ’ όλες τις επαναστάσεις.
«Επαναστατήστε πρώτα εναντίων του εαυτού σας και ύστερα ενάντια στον κόσμο», αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να βγει από το κύριο κήρυγμα του Χριστού.
«Ο κόσμος είναι ανάλατος και άγευστος», λες εσύ φίλε μου. Κι εκατό φορές μου το επαναλαμβάνεις, πως ο κόσμος είναι ανάλατος, κι εκατό φορές εξεγείρεσαι ενάντια σ’ αυτόν τον ανάλατο κόσμο. Και καμαρώνεις με την ονομασία του επαναστάτη και απειλείς να ανατρέψεις τον κόσμο. Ξεκίνα από την αρχή, όχι από το τέλος και θα σε πιστέψω, φίλε μου.
Εξεγέρσου πρώτα ενάντια στον εαυτό σου, ενάντια στην δική σου έλλειψη αλατιού».

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
«Αργά βαδίζει ο Χριστός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...