Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση



Η καρδιά όταν είναι έτοιμη, μας το λέγει. Ξέρει τι θέλει, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Εμπόδιο γίνεται η λογική μας, οι γνώσεις μας, οι φόβοι μας. Η αναποφασιστικότητα είναι ιδίωμα ανθρώπου όχι απλά δειλού αλλά που δεν έχει Θεό.
--------------------------
Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τον Θεό τολμά κι ας αποτύχη. Δεν φοβάται την αποτυχία, δεν δειλιάζει μπροστά στην αβεβαιότητα του αύριο. Βεβαίως ο Θεός μας έχει δώσει και το μυαλό μας ώστε να μην πράττουμε πράγματα που θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Δηλαδή, μην λέμε “εγώ πιστεύω στον Θεό, θα με βοηθήσει…” και πηδάμε χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο.
--------------------------

Ο άνθρωπος όμως που εμπιστεύεται τον Θεό, που ελπίζει στον Θεό δεν φοβάται την ζωή. Πολλοί άνθρωποι ενώ ζούνε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας διακατέχονται από μία μαλθακότητα στις αποφάσεις τους, από μία διστακτικότητα. Δεν παίρνουν απόφαση για τίποτα. Γι'αυτό και ρίχνουν το "μπαλάκι" πολλές φορές και στον πνευματικό τους. Όχι, αυτό είναι λάθος. Ο πνευματικός σου ίσως σε συμβουλέψει για κάτι αλλά εσύ θα πάρεις την απόφαση για την ζωή σου. Τι θέλεις να σπουδάσεις, ποιον-ποια και πότε θα παντρευτείς, πόσα παιδιά θα κάνεις ή τί όνομα θα τα δώσεις κτλ.
--------------------------
Υπάρχουν λοιπόν πολλοί άνθρωποι -μπορεί και εσύ να ανήκεις σ'αυτούς- που θέλουν να παντρευτούν όμως δεν παντρεύονται (δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε καλές δουλειές, δεν μας πήρανε και τα χρόνια), θέλουν λένε να γίνουν μοναχοί αλλά δεν γίνονται (εάν δεν δούνε σημάδι), θέλουν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση αλλά δεν το τολμούν. Θέλουν αλλά αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν. Κρύβονται πίσω από διάφορες δικαιολογίες. Και αυτό ναι μεν τους κρατά μέσα στην "ασφάλεια" της απραξίας όμως από την άλλη ουσιαστικά γίνεται η ζωή τους ένας βούρκος. Η αναποφασιστικότητά τους γεννά και ψυχολογικά προβλήματα, ξεσπάσματα, νεύρα, ταραχή, ακόμα και κατάθλιψη. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η κατάθλιψη φέρνει την αναποφαστικότητα όμως μπορεί να γίνει και το αντίστροφο.
--------------------------
Σωστά λέγει ο λαός, "η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση". Από αυτό πάσχουμε. Ο άνθρωπος του Θεού, θα τα βάλει κάτω τα πράγματα, θα σκεφθεί λογικά και θα πάρει απόφαση με τον Θεό μπροστάρη.
--------------------------
Πολλοί άνθρωποι κλαίγονται συνεχώς, έχουνε παράπονα για την ζωή τους, τα οποία προέρχονται από αυτήν την αναποφασιστικότητά τους.
--------------------------
Άλλα σκεφτόμαστε, άλλα λέμε και συζητάμε, άλλα νιώθουμε και άλλα κάνουμε. Ε, μετά δεν μας φταίει η ζωή, ούτε οι άλλοι.
Ο καθένας δίνει τις δικές του μάχες στην ζωή και ο καθένας καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις. Καλύτερα να πάρεις μια απόφαση κι ας μην σου βγει, παρά να μην κάνεις τίποτα.
--------------------------
Πνευματικό δεν είναι να φοβάμαι μήπως αποτύχω και έτσι να μην αποφασίζω, διότι αυτό δείχνει ότι δεν θέλω να μιανθεί το αυτοείδωλό μου.
--------------------------
Πάρτο απόφαση επιτέλους. Κάντο κι έχει ο Θεός. Κάνε την προσευχή σου, άφησέ το στο Θεό και προχώρα. Ακόμα και τα εύκολα ο διστακτικός άνθρωπος τα φαντάζεται δύσκολα και ακατόρθωτα.
--------------------------
Όπως λέγει και πάλι ο λαός :το «αν», το «ίσως» και το «αλλά» δεν οδήγησαν ποτέ, κανέναν, πουθενά.


αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...