Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Μας λείπει σήμερα ο κοινός νους.

 


Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να έχεις ισορροπία στη ζωή σου.

Να υπάρχει δηλαδή η σωστή εκτίμηση κάθε προσώπου που έρχεσαι σε συναναστροφή, κάθε γεγονότος, κάθε αγαθού που έχεις.

Έτσι θα έρχεται η ειρήνη στο νου και στην καρδιά.

Χωρίς ισορροπία όλα μπερδεύονται. Δίνεται υπεραξία στα ευτελή και απαξιώνονται τα σημαντικά.

Ο ισορροπημένος άνθρωπος τα έχει βρει με τον εαυτό του, ξέρει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Γι’ αυτό και αφήνει τους άλλους στην ησυχία τους. Δεν προσπαθεί να επιβληθεί, δεν κουτσομπολεύει μικροαστικά τις ζωές των άλλων, δεν έχει κόμπλεξ κατωτερότητας ή σύνδρομο καταδίωξης, δεν απαιτεί μέσα στις σχέσεις του (με γκρίνιες και ζήλιες) «σεβασμό».

Είναι μεγάλο κατόρθωμα του σύγχρονου ανθρώπου να αντισταθεί στις ακρότητες, είτε είναι ιδεολογίες και απόψεις, είτε συμπεριφορές και ενέργειες.

Σήμερα δυστυχώς για να ξεχωρίσουν οι άνθρωποι επιλέγουν τα άκρα· γι’ αυτό και η βία (σε όλες της μορφές της) ανθεί μέσα στην κατ’ άλλα πολιτισμένη κοινωνία μας.

Ισορροπία χρειαζόμαστε. Μα το κυριότερο για να έρθει αυτή η ισορροπία είναι να έχουμε κοινό νου, λογική, ορθή κρίση.

Όταν όμως ο άνθρωπος κινείται και ζει εμπαθώς, φίλαυτα, εγωιστικά, η ορθή κρίση νοθεύεται, η λογική διαστρέφεται και ο κοινός νους χάνεται.

Η ισορροπία λοιπόν πηγάζει βαθύτερα από τις αρετές της ταπείνωσης και της μετάνοιας.

Ο ταπεινός και εν μετανοία άνθρωπος κινείται απλά και απαλά μέσα στη ζωή του. Δεν έχει την εμμονή να ξεχωρίσει με έκτακτες ακτιβιστικές πράξεις αυτοεπιβεβαίωσης. Ξέρει ποιος είναι, εστιάζει στον εαυτό του, όχι φίλαυτα αλλά μέσα από το πρίσμα της προσωπικής του υπαρξιακής εξέλιξης. Και αυτό τον κάνει να βλέπει καθαρότερα την ζωή, χωρίς τις παρωπίδες του εγωισμού που τρέφουν την ισχυρογνωμοσύνη και την απολυτότητα στον λόγο του.

Εάν υπάρχουν και σήμερα φαινόμενα φανατισμού και αλλοφροσύνης είναι διότι οι άνθρωποι θεοποιούν την γνώμη τους και διαστρέφουν ακόμα και την πραγματικότητα για να την σώσουν. Δεν σκέφτονται λογικά ως άμυνα· για να προστατεύσουν το εγώ τους, για να κρύψουν τις φοβίες και τα κόμπλεξ τους, φανερώνοντας όμως την ανισορροπία τους που φλερτάρει με την τρέλα.

Προσπάθησε να συναναστρέφεσαι ανθρώπους, όχι «διαβασμένους», αλλά με κοινό νου και σύνεση.

 

 αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...