Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Να ζεις ακομπλεξάριστα, χωρίς τα κουτάκια του ηθικισμού και καθωσπρεπισμού.

 


Όπου κι αν πας να είσαι με τον Χριστό.

Όλα είναι καλά και ευλογημένα όταν γίνονται μαζί Του.

Μην δαιμονοποιούμε πράγματα και καταστάσεις. Κάθε τι μπορεί από αγαθό να γίνει αισχρό όταν εμείς το προσεγγίζουμε με την ανάλογη διάθεση. Άρα δεν φταίνε τα πράγματα ή οι καταστάσεις, αλλά η δίκη μας χρήση προς αυτά και η δίκη μας προσέγγιση.

Κάποιος δηλαδή, μπορεί να βρίσκεται μέσα στο Ναό και να αμαρτάνει και κάποιος άλλος να κάνει το μπάνιο του στην θάλασσα και να προσεύχεται. Δεν είναι ο τόπος αλλά ο τρόπος μας.

Γι’ αυτό ας μην βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν και σε τίποτα. Όλα είναι σχετικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό όπου κι αν πάει, ό,τι κι αν κάνει είναι συνετός, προσεχτικός, γεμάτος ευγνωμοσύνη, χαρά και ειρήνη.

Ο άνθρωπος του Θεού απολαμβάνει την ζωή που του χάρισε ο Ουράνιος Πατέρας του, χωρίς όμως τις εμμονές των παθών, αλλά με την αρχοντιά των αρετών.

Δεν είναι μόνο που πάμε και τι κάνουμε, αλλά κυρίως είναι γιατί πάμε εκεί ή γιατί το κάνουμε. Δηλαδή σημασία έχουν τα κίνητρά μας, τα κριτήρια που μας ωθούν στις συγκεκριμένες ενέργειες.

Μπορεί να έχουμε άσχημες ημέρες όμως η ζωή αυτή παραμένει όμορφη. Αυτή την ζωή λοιπόν καλούμαστε να την ζήσουμε ακομπλεξάριστα, χωρίς τα κουτάκια του ηθικισμού και του καθωσπρεπισμού, αλλά με την άνεση της αγάπης και της ταπείνωσης, μακρυά από το σκοτάδι του εγωισμού και της μιζέριας.

Να ζούμε τη κάθε στιγμή ως την τελευταία μας. Αυτό σημαίνει να ζούμε ως ετοιμοθάνατοι, δηλαδή με μετάνοια και συγχώρεση προς όλους, με απαλότητα και επιείκεια, με καλούς λογισμούς και καλοσύνη, με απλότητα και έλεος.

Η μνήμη του θανάτου μας δεν θα πρεπει να μας κάνει σκυθρωπούς, αντιθέτως μας ξυπνά από τον λήθαργο της συνήθειας και του συμβιβασμού, μας ωθεί να ζούμε πλέον με χαρά και ενθουσιασμό, εκμεταλλευόμενοι το δώρο της ζωής προς δόξα Θεού και συμπόνοιας προς τον πλησίον μας.

 

 αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...