Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ρήματα ζωής



Για να έχει ένας άνθρωπος καρπούς δεν είναι θέμα νηστείας, αλλά είναι θέμα καρδιάς. Οι καρποί δεν είναι θέμα εφαρμογής μιας εντολής αλλά είναι θέμα καρδιάς. Γιατί όλες οι εντολές και όλοι οι κανόνες του Θεού είναι υπηρέτες της καρδιάς: Θερμαίνουν, καθαρίζουν, φωτίζουν, ποτίζουν, προφυλάσσουν, ξεχορταριάζουν, σπέρνουν σπόρο στην καρδιά για να συλλάβει, να μεγαλώσει και να ωριμάσει ο καρπός στο χωράφι της καρδιάς. Ακόμη και όλα τα καλά έργα, που κάνει ο άνθρωπος, είναι το μέσο και όχι καρπός…
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς Επίσκοπος Αχρίδος

Κάθε πτώση η αποτυχία έχει αρχή και ρίζα την απώλεια του ταπεινού φρονήματος.
Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Εγκράτεια δεν λέμε την ολοκληρωτική αποχή από τα φαγητά, διότι αυτό είναι βίαιη διάλυση της ζωής. Λέμε αυτή που αποβλέπει στην υποταγή του φρονήματος της σάρκας και κατευθύνεται προς το σκοπό της ευσέβειας μέσω της προσεκτικής αποχής από τις ηδονές.
 Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος


Τα δάκρυα χαρίζουν σε όλους μας την ελπίδα της σωτηρίας, μας ξεπλένουν τις αμαρτίες μας και φέρνουν την ειρήνη της συνειδήσεώς μας. Αυτός που αηδιάζει τις αμαρτίες του μοιάζει με το συννεφιασμένο ουρανό, ο οποίος αμέσως ρίχνει τη βροχή, δηλ. τα δάκρυα.
Γέροντας Κλεόπας Ηλίε

Η οδός των ‘Ορθοδόξων Χριστιανών και μέσα στα Μοναστήρια και έξω απ’ αυτά είναι οδός ασκητική…

Την τάση της ψυχής για τον ουρανό την έχει όλος ο κόσμος· όλοι ζητάνε κάτι το ουράνιο. Σ’ Αυτόν στρέφονται όλα τα όντα, έστω και ασυνειδήτως.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Ο στάρετς Νεκτάριος υπενθύμιζε σε όλους: Κάντε το καλό στον πλησίον σας. Δώστε του κάτι υλικό και, όταν αυτό γίνει με αγάπη και προθυμία, θα μετατραπεί σε πνευματικό. Όταν όμως κάνεις το καλό, μην υπερηφανεύεσαι, αλλά να ευχαριστείς τον Θεό· «Με τη δική σου ευλογία, Κύριε, το κατόρθωσα αυτό». Θυμηθείτε τον θείο του λόγο: χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν.
Στάρετς Νεκτάριος της Όπτινα

Όταν ευχόμενος και ζητώντας φθάνεις σε απόγνωση, τότε είναι κοντά σου η εκπλήρωση του αιτήματος.
 Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής

Ο Θεός παραχωρεί να υπάρχουν πολλές δυστυχίες και συμφορές στον κόσμο για να σωθούν οι παθόντες δια της υπομονής, ενώ εσύ θα σωθείς δια της ελεημοσύνης.
Όσιος Αρσένιος Μπόκα

Αν η θέρμη της πίστης μας δεν δοκιμαστεί, τότε με τον καιρό μπορεί να μας πιάσει αμέλεια και η πίστη μας να εξασθενίσει ή και να εξαφανιστεί. Τότε μπορεί και ο ίδιος ο χριστιανισμός με τα μυστήριά του να πεθάνει μέσα μας.
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Κάποτε ένα από τα πνευματικά του τέκνα ρώτησε τον στάρετς Νεκτάριο: -Τί θα γίνει με τα εκατομμύρια των Κινέζων, Ινδών, Τούρκων και άλλων που δεν είναι χριστιανοί; Ο Γέροντας απάντησε: Ο Θεός επιθυμεί να σωθεί κάθε ψυχή. Ένας απλός άνθρωπος γεννημένος Ινδουιστής, που δεν άκουσε ποτέ για την μόνη αληθινή χριστιανική πίστη και πιστεύει στον παντοδύναμο Θεό με το δικό του τρόπο εκτελώντας το θέλημά του, όσο του είναι δυνατόν, ίσως σωθεί με τρόπο που μόνο ο Θεός γνωρίζει. Αλλά εκείνος που γνώρισε τη χριστιανική πίστη και όμως ακολουθεί τον ινδουιστικό μυστικισμό, δεν θα σωθεί.
Στάρετς Νεκτάριος της Όπτινα

Ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπαίνει στο ιερό της ψυχής μας με τη βία. Ζητά πρώτα ταπεινά την άδειά μας.
Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
Και η Εκκλησία και η Πολιτεία και οι άρχοντες αυτών στις τωρινές ήμερες κοιμούνται το βαρύτατο ύπνο της αμελείας και της ραθυμίας, και εάν δεν ξυπνήσουν οι ίδιοι και δεν ξυπνήσουν τον κλήρο και το λαό σε μετάνοια, σε εργασία των εντολών του Θεού, των αρετών και των καλών έργων, θα δώσουν λόγο κατά την ημέρα της κρίσεως και θα τιμωρηθούν.
Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...