Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά: Κάποιοι άνθρωποι είναι χειρότεροι από τον διάβολο!



Δυό είναι τα κύρια γεγονότα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, ευλογημένοι μου Χριστιανοί. Το πρώτο είναι η θεραπεία του δαιμονισμένου. Το δεύτερο είναι η καταστροφή της αγέλης των χοίρων. Παράλληλα παρουσιάζονται τρία αιτήματα μέσα απ΄αυτή την περικοπή. Το πρώτο είναι αίτημα των δαιμόνων,το δεύτερο απαίτηση των κατοίκων της περιοχής που επισκέφθηκε ο Κύριος και την απάλλαξε από την απειλή ενός τραγικού δαιμονισμένου που είχε καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος της περιφέρειας. Και το τρίτο ήταν η ικεσία του θεραπευμένου και γεμάτου ευγνωμοσύνη δαιμονιζομένου.
Βλέπουμε,λοιπόν, από το ένα μέρος δαιμόνια στη χώρα των Γαδαρηνών, από το άλλο άνθρωποι της περιοχής. Τα δαιμόνια δέν αρνούνται την παρουσία του Χριστού,μα μήτε μπορούν να τον πολεμήσουν,διότι αναγνωρίζουν την ανωτερότητά Του. Γι΄αυτό ζητούν την άδειά του να φύγουν και να εισέλθουν στους χοίρους. Σε λίγο τα δαιμόνια φεύγουν, μή αντέχοντας την παρουσία του Χριστού. Ερχονται οι άνθρωποι,οι Γαδαρηνοί. Αυτοί αρνούνται τον Χριστό. Δέν τον θέλουν. Πάνω από τον Χριστό προτιμούν το οικονομικό τους συμφέρον. Τόν διώχνουν επειδή τους χάλασε το παράνομο εμπόριο των γουρουνιών,και έτσι ο Χριστός φεύγει, διότι η σωτηριώδης παρουσία Του δεν μένει πουθενά με τη βία.
Άνθρωποι χειρότεροι από τον διάβολο! Είδατε ή ακούσατε ποτέ Σατανά να σκοτώνει Σατανά; Ανθρωποκτόνος είναι ο Σατανάς( Ιω. 8,44). Σατανοκτόνος δεν γίνεται. Δεν εξαφανίζει διάβολος διάβολο. Τα δαιμόνια έχουν σατανική αλληλεγγύη. Ενώ ο άνθρωπος! Μισεί και πολεμά το δικό του γένος,τους ομογενείς του,τούς άλλους ανθρώπους. Ο άνθρωπος καταντά ανθρωποκτόνος.

Εκείνος, που μισεί τον αδελφό του, τι άλλο κάνει από του να σκοτώνει τον συνάνθρωπό του; « Ο μισών τον αδελφόν αυτού ανθρωποκτόνος εστίν, και οίδατε οτι πάς ανθρωποκτόνος ούκ έχει ζωήν αιώνιον ».( Α΄Ιω.3,15).
Εκείνος,που συκοφαντεί ή σκανδαλίζει τον άλλον, τί άλλο κάνει από του να τον φονεύει ηθικά και πνευματικά;
Αλλά και σωματικά άνθρωπος σκοτώνει άνθρωπο. Ο αρχισατανάς δεν οπλίζει το χέρι κανενός διαβόλου για να σκοτώσει διάβολο. Οπλίζει όμως τα χέρια των ανθρώπων για να αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους.
Δεν πιστεύουν οι άνθρωποι στον Χριστό
Πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα στο Χριστό;Τα δαιμόνια πιστεύουν. Πώς τον ονόμασαν «Υιόν του Θεού του Υψίστου». Πώς αναγνώρισαν την δύναμή του « Μη με βασανίσης » (στ.28). Αν μπορούσαν σε μιά θεία Λειτουργία μαζί με τους ανθρώπους να παρευρίσκονται και δέκα δαιμόνια,την ώρα που ο Ιερεύς λέγει « Τα σά εκ των σών», θα έτρεμαν τα δαιμόνια από τον φόβο τους. Οι άνθρωποι ούτε τρέμουμε, ούτε κάποιο δέος αισθανόμαστε. Πολλοί ούτε κλίνουν την κεφαλή. Με απάθεια στέκονται. Μπορεί μάλιστα να μην καταλαβαίνουν οι πολλοί τί ευλογία και δωρεά οι Χριστιανοί δέχονται την στιγμή εκείνη.
Πόσοι άνθρωποι πιστεύουν, ότι ο Χριστός είναι ο παντοδύναμος Θεός και όχι το χρυσάφι που έχουν και δυστυχώς σ΄αυτό βασίζονται;
Στον Σατανά δεν ωφελεί καθόλου η ομολογία της πίστεως για την Θεότητα του Χριστού, ενώ για τον άνθρωπο είναι απολύτως αναγκαία για τη σωτηρία του. Η ομολογία του διαβόλου είναι παντελώς άχρηστη, διότι δεν έχει σύνδεση με το Θεό. Η ομολογία όμως για τον άνθρωπο είναι απολύτως χρήσιμη, διότι ο άνθρωπος συνδέεται με το Θεό.
 Οι άνθρωποι δεν προσεύχονται!
Ο Σατανάς προσευχήθηκε « δέομαί σου μη με βασανίσης »(στ.22) Η προσευχή του βέβαια δεν εισακούσθηκε γιατί αποκλείεται ο διάβολος με την προσευχή να πάψει να είναι διάβολος. Απλώς αλλάζει τόπους βασάνων. Πόσοι όμως άνθρωποι κάνουν προσευχή, λέγοντας τα λόγια που είπε ο Σατανάς; Χριστέ μου,σε παρακαλώ, κάνε,ώστε να μη βασανίζωμαι σε τούτη τη ζωή με τα πάθη μου,τα λάθη μου και στην άλλη ζωή με την αιώνια κόλαση. Πόσοι άνθρωποι προσευχόμαστε με τέτοια αγωνία;
Και δέν φτάνει αυτό,αλλά και συνεταιρίζονται με τον διάβολο. Ο Χριστός δεν συνεργάσθηκε ποτέ με τον διάβολο,μα μήτε και οι Απόστολοι. Ενώ εμείς σήμερα;Πάνω στη μανία μας ν΄αποκτήσουμε χρήματα,θέλουμε να συνταιριάσουμε Χριστό και διάβολο. Πόσα λεφτά βγάζουν εκείνοι,που ασχολούνται με μαντείες και μαγείες, μέ αστρομαντείες και αστρολογίες. Δέχονται αποκαλύψεις,κάνουν λόγο για μάγια που δήθεν τα βγάζουν,για ξόρκια και για ένα σωρό παρεμφερή πράγματα. Πρόκειται για αγυρτεία και φανερή εκμετάλευση. Ας το κατανοήσουν οι Χριστιανοί: Ο ήλιος ποτέ δεν διαφημίζει το σκοτάδι, ούτε το σκοτάδι τον ήλιο. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις σέ μάγους και σε χαρτορίχτρες,σε αστρολόγους και μέντιουμ απο την μιά, και σε πνευματικούς από την άλλη. Το τονίζει ο Κύριος το φωνάζει ο Απ.Παύλος: Δέν μπορούμε με το ένα πόδι να είμαστε στο Χριστό και με το άλλο στο Σατανά. « Ου δύνασθε ποτήριον Κυρίου πίνειν και ποτήριον δαιμονίων» (Α΄Κορ. 10,21).
 Μπορούμε να μετανοούμε!
 Σε πολλά ο άνθρωπος μοιάζει με το διάβολο. Εχει όμως όσο ζεί μιά δυνατότητα,που δεν έχει ο Σατανάς .Είναι η δυνατότητα της μετανοίας. Οσες αμαρτίες κι άν έχει κάνει,όσο βαθιά κι άν έχει πέσει, μπορεί ν΄απλώσει το χέρι στο Χριστό, νά κάνει τήν κίνηση της μετανοίας. Καί τότε,άμέσως λειτουργεί η σωτήρια επέμβαση του Θεού. Ο Χριστός « πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν ».(Α΄Τιμ.2,4). Ο διάβολος αποκλείεται ν΄αλλάξει, να ξαναγίνη άγγελος. Ο άνθρωπος όμως μπορεί να γίνη άγγελος. Η μεταβολή του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο θαύμα. Αυτό το θαύμα άς ζητάμε από τον παντοδύναμο Θεό,το θαύμα για την λύτρωση του σημερινού σατανικού ανθρώπου και για την διά της πίστεως αγγελοποίησή του .Αμήν


αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...