Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τέχνη και Θεός


Εφόσον ό Θεός είναι πηγή του κάλλους, όπως και πηγή της Αλήθειας, έτσι και κάθε αληθινό και γνήσιο έργο τέχνης έχει επαφή με το Θεό. Όπως ένας ζωγράφος ή συγγραφέας μπορεί να είναι άθεος, αλλά πάντα η Αλήθεια ανήκει στο Χριστό. Το ίδιο λοιπόν, ισχύει και για το έργο τέχνης.

Κάθε έργο τέχνης που εκφράζει την «Αλήθεια, δηλαδή είναι πιστό στις διδαχές του κάλλους, έχει σχέση με τον Χριστό. Ο Θεός είναι παντού, όπου και να κοιτάξουμε, ακόμη και εκεί που η παρουσία του μπορεί να είναι κρυμμένη. Έτσι, την Αλήθεια που ψάχνει, όχι μόνο ο ζωγράφος, αλλά και ο ερευνητής των φυσικών επιστημών, εκφράζει την Αλήθεια του Χριστού. Τίποτα αληθινό στον κόσμο δεν είναι ξένο στο Χριστό.
Η παρουσία του Θεού βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα. Έχουμε την παρουσία του Χριστού μέσα στην Εκκλησία, στα μυστήρια και , προπαντός, στη Θεία Ευχαριστία. Αυτό το γεγονός συνιστά την πιο υψηλή μορφή της παρουσίας Του. Αλλά ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Και γι’ αυτό υπάρχει παρουσία του Θεού και έξω από την Εκκλησία.
Υπάρχουν αρκετοί που είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλά δεν είναι μέλη της, δεν μετέχουν δηλαδή, στη ζωή της Εκκλησίας. Υπάρχουν και πολλοί που δεν πιστεύουν καθόλου, που τάσσονται μάλιστα εναντίον της Εκκλησίας και της πίστεως στο Θεό, αλλά και αυτοί – ανεξάρτητα από τη βούλησή τους- αποτελούν «κτίσματα» του Θεού. Κάθε άνθρωπος είναι κτισμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Έτσι ο Θεός είναι παρών στην καρδιά όλων των ανθρώπων. Ίσως δεν το αναγνωρίζουν, αλλά ο Θεός είναι εκεί. Ο άγιος Ιωάννης λέει αυτό ακριβώς στον πρόλογο του Ευαγγελίου του: « Φως Χριστού φαίνει πάσι». Δηλαδή το φως του Θεού, του Λόγου, φωτίζει όλους τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό λέμε πως κάθε έργο τέχνης, αν δεν είναι ψεύτικο, συνιστά έκφραση του θεού.
Δέχομαι το δικαίωμα ενός ζωγράφου ή ενός συγγραφέα ή στιχουργού να πει: «εγώ υπογράφω ως άθεος, δεν θέλω καμία σχέση με την Εκκλησία». Αλλά εγώ ως Χριστιανός έχω το δικαίωμα να ερμηνεύσω το έργο του κατά το δικό μου τρόπο.


Θεοφιλεστάτου Διοκλείας κ. Κάλλιστου Ware
Απόσπασμα συνέντευξης, περιοδικό «εφημέριος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...