Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Σοφά λόγια Αγίων ανθρώπων



"Δεν θα χρειάζονταν λόγια, αν έλαμπε η ζωή μας. Δεν θα χρειάζονταν δάσκαλοι, αν επιδεικνύαμε έργα. Κανείς δεν θα παρέμενε άπιστος, αν εμείς ήμασταν πραγματικοί Χριστιανοί..."
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

"Η προσευχή είναι βοηθός στη ζωή μας, συνομιλία με τον Θεό, λησμοσύνη των γήϊνων πραγμάτων, άνοδος στον Ουρανό. Είναι κοινό φάρμακο των παθών, κατάλληλο στο να προφυλάγει από αυτά. Είναι χορηγός της ζωής, υποθήκη υγείας, ελπιδοφόρο άνθος. Μεγάλο όπλο η προσευχή, μεγάλη ασφάλεια, μεγάλος θησαυρός, μεγάλο λιμάνι, ασφαλής περιοχή !"
Άγιος Νεκτάριος


Ο άνθρωπος εκείνος που ζει μέσα του τη Βασιλεία των ουρανών ακτινοβολεί άγιους λογισμούς. Θείους λογισμούς.
Η Βασιλεία του Θεού δημιουργεί μέσα μας μια ατμόσφαιρα παραδείσου, εν αντιθέσει προς την ατμόσφαιρα της κολάσεως, την οποία ακτινοβολεί όποιος έχει τον Άδη στην καρδιά του.
Ο ρόλος των χριστιανών στον κόσμο είναι να φιλτράρουν την ατμόσφαιρα της γης, ώστε να κερδίζει διαρκώς έδαφος η ατμόσφαιρα της Βασιλείας του Θεού.
Γέροντας Θαδδαίος

"Ο Θεός δεν έχει περιγραφή και τέρμα, ούτε και οι ιδιότητες Του, είναι δυνατό να έχουν.Μπαίνοντας ο άνθρωπος, διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, μέσα στους κόλπους της Θεώσεως, πάσχει όλες αυτές τις ιδιότητες τις ατέρμονες, τις αψηλάφητες,τις ανεξιχνίαστες, τις απέραντες.Γι' αυτό είπα οτι η μετάνοια δεν εχει τέρμα."
Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

"Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα,
στους χίλιους ο ένας θα σε καταλάβει."
Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

"Διά της ευχής "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με" θα κερδίσεις το πάν.Διά της ευχής καθαρίζεται ο άνθρωπος, λαμπρύνεται, αγιάζεται.Η ευχή είναι το σωσίβιο της ψυχής και του σώματος.Η ευχή είναι η βάση της τελειότητας.Θα λεπτυνθείτε και θα πετάτε με την ευχή.Δεν υπάρχει αλλος τρόπος σωτηρίας, καθαρισμού και αγιασμού απο την νοερά προσευχή. Αυτή γέμισε τον παράδεισο απο άγιους ανθρώπους."
Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής

Ο σωματικός κόπος και η μελέτη των θείων Γραφών φυλάσσει την καθαρότητα του νου. Τον κόσμο πάλι, τον ενισχύει η ελπίδα και ο φόβος του Θεού. Την ελπίδα και το φόβο στηρίζουν μέσα μας η φυγή από τους κοσμικούς ανθρώπους και η αδιάλειπτη προσευχή.
Μέχρι να δεχθεί ο άνθρωπος τη χάρη του Παρακλήτου, χρειάζεται να μελετά τις θείες Γραφές, για να εντυπωθεί μέσα του η μνήμη του καλού, και για να ανακαινισθεί, με τη συνεχή ανάγνωση, η κίνηση της ψυχής του προς το αγαθό, και για να φυλάξει την ψυχή του από τους επικίνδυνους δρόμους της αμαρτίας.
Διότι ο αρχάριος αγωνιστής δεν απέκτησε ακόμη την πνευματική δύναμη που αποδιώκει την πλάνη: αυτή την πλάνη, που αιχμαλωτίζει τις ψυχωφελείς ενθυμήσεις και επιφέρει ψυχρότητα σκορπίζοντας εδώ κι εκεί το νου μας.
Διότι, όταν η δύναμη του αγίου Πνεύματος κυριαρχήσει στην ψυχή και την καθοδηγεί, τότε, αντί των γραπτών εντολών και των νόμων των θείων Γραφών, πιάνουν ρίζες και βλασταίνουν στην καρδιά οι εντολές του αγίου Πνεύματος. Και τότε διδάσκεται ο άνθρωπος μυστικά, από το άγιο Πνεύμα, και δε χρειάζεται πια τη βοήθεια των γραμμένων λόγων των θείων Γραφών, οπότε η μνήμη των λόγων του Θεού παραμένει αβλαβής, μακριά από τον κίνδυνο της πλάνης και της λήθης.
Αγίου Ισαάκ Του Σύρου

"Αν θυμόμασταν,αδελφοί μου, τα λόγια των αγίων Γερόντων, αν τα μελετούσαμε, δύσκολα θα πέφταμε στην αμαρτία, δύσκολα θα παραμελούσαμε τους εαυτούς μας.Γιατί αν οπως ακριβώς μας συμβούλευσαν εκείνοι, δεν καταφρονούσαμε τα μικρα και όσα θεωρούμε ασήμαντα, δεν θα φταναμε να πέσουμε στα μεγάλα και βαριά.Πάντοτε σας λέω, οτι από αυτά τα μικρά, δηλαδή από το να λέμε "τι σημασία έχει αυτό, τι σημασία έχει εκείνο;" κακοσυνηθίζει η ψυχή και αρχίζει να μην δίνει σημασία και στα μεγάλα.Ξέρεις πόσο μέγαλη αμαρτία είναι να κρίνεις τον πλησίον;Πραγματικά, τι μπορεί να είναι βαρύτερο από αυτό;Τι άλλο μισεί τόσο πολύ και αποστρέφεται ο Θεός σαν την κατάκριση;Και όμως λένε οτι απο αυτά τα μικροπράγματα φτάνει κανέις σε αυτό το τόσο μέγαλο κακό.Από το να δεχτεί μια μικρή υποψία για τον πλησίον, από το να λέει "τι σημασία έχει αν ακούσω τι λέει αυτός ο αδελφός, τι σημασία έχει αν πώ και εγώ αυτό τον ένα λόγο, τι σημασία έχει αν δώ που πάει αυτός ο αδελφός ή τι πάει να κάνει αυτός ο ξένος;"αρχίζει ο νούς να αφήνει τις δικές του αμαρτίες και να απασχολείται με τη ζωή του πλησίον.Από εκεί φτάνει κανείς στην κατάκριση, στην καταλαλιά, στην εξουδένωση.Απο εκεί πέφτει σε όσα κατακρίνει.Επειδή δεν φροντίζει για τις δικές του κακίες, επειδή δεν κλαίει, τον πεθαμένο εαυτό του, δεν μπορεί σε τίποτε απολύτως να διορθώσει τον εαυτό του, αλλά πάντοτε απασχολείται με τον πλησίον.Και τίποτα δεν παροργίζει τόσο τον Θέο, τίποτα δεν ξεγυμνώνει τόσο τον άνθρωπο και δεν τον οδηγεί στην εγκατάλειψη, όσο η καταλαλιά, η κατάκριση και η εξουδένωση του πλησίον."
 Αββάς Δωρόθεος

Ὁ Κύριος έδωσε στη γή το Άγιο Πνεύμα. Και όσοι το έλαβαν αισθάνονται τον παράδεισο μέσα τους.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

«Ζητείτε και θα λάβετε», είπε ο Χριστός. Αν αυτό που ζητάς είναι καθαρό και για το συμφέρον σου, θα το λάβης...
Αν ζητάς από τον Θεό δύναμη, για να προσεύχεσαι να συγχωρήση τις αμαρτίες σου, και να βοηθήση τους άλλους, αυτό είναι καλό και θα σού το δώση...
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

"Όλα σύν Χριστώ είναι δυνατά.Που είναι ο κόπος και η προσπάθεια, για να γίνεις καλός;Τα πράγματα είναι απλά.Θα καλείτε τον Θεό κι Εκείνος θα μεταβάλλει τα πράγματα πρός το καλό.Αν δώσετε σε Εκείνον την καρδιά σας, δεν θα μείνουν περιθώρια για τ' αλλα.Οταν ενδυθείτε τον Χριστό, δεν θα κάνετε καμία προσπάθεια για την αρετή.Εκείνος θα σας την δώσει.Αγαπήστε Τον απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και θα σας απαλλάξει ο ίδιος.Θα κινηθείτε, λοιπόν, πρός το Χριστό κι Εκείνος αμέσως θα έρθει.Αμεσως θα ενεργήσει η χάρις Του."
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...