Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Σοφά λόγια οσίων και γερόντων



Για να γνωρίσει κανείς τον Κύριο δεν χρειάζεται να είναι πλούσιος ή επιστήμονας, αλλά χρειάζεται να είναι υπάκουος, εγκρατής, να έχει πνεύμα ταπεινό και ν' αγαπά τον πλησίον. Ο Κύριος θ' αγαπήσει μια τέτοια ψυχή, θα της φανερώσει ο Ίδιος τον Εαυτό Του και θα την διδάξει τη θεία αγάπη και ταπείνωση και θα της δώσει καθετί ωφέλιμο για να βρει ανάπαυση κοντά στον Θεό.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Η ζωή μας εξαρτάται από το είδος των λογισμών που καλλιεργούμε. Αν οι λογισμοί μας είναι ειρηνικοί και ήρεμοι, αν έχουμε πραότητα και καλοσύνη, τότε έτσι είναι και η ζωή μας. Αν η προσοχή μας είναι στραμμένη στις συνθήκες του βίου μας, τότε μας καταπίνει μια δίνη λογισμών και δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ειρήνη ούτε γαλήνη.
Γέροντας Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα

Όλα τα πάθη είναι φωτιά της ψυχής, μεγάλη φωτιά που μαίνεται μέσα μας. Τη φωτιά αυτή πρέπει να τη σβήσουμε με το νερό της αγάπης, που είναι τόσο δυνατό, ώστε μπορεί να σβήσει κάθε εσωτερική φωτιά της κακίας και των άλλων παθών. Αλίμονό μας όμως, αλίμονο στη φιλαυτία μας αν τροφοδοτούμε τη φωτιά αυτή με άλλη, καινούρια φωτιά, με την κακία και τον εκνευρισμό μας.
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης


Η υπερηφάνεια εμποδίζει την ψυχή να μπει στο δρόμο της πίστεως. Στον άπιστο δίνω μια συμβουλή. Ας πει: «Κύριε, αν υπάρχεις, φώτισε με, και θα Σε υπηρετήσω μ΄ όλη μου την καρδιά και μ’ όλη μου την ψυχή». Και ο Κύριος θα φωτίσει οπωσδήποτε μια τέτοια ταπεινή σκέψη και προθυμία για την υπηρεσία του Θεού.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Όσο θ’ αγαπάτε τα παιδιά με την ανθρώπινη αγάπη —που είναι συχνά παθολογική— τόσο θα μπερδεύονται, τόσο η συμπεριφορά τους θα είναι αρνητική. Όταν, όμως, η αγάπη σας θα είναι μεταξύ σας και προς τα παιδιά χριστιανική και αγία, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Συμφέρει σε κάποιον να βρει έναν πνευματικό οδηγό και να μπει σε ένα πρόγραμμα με λίγους κόπους πάνω στα σωματικά και να έχει ένα τυπικό πάνω στο θέμα της προσευχής και της εγκράτειας.
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης


Μὴν ἀπελπίζεσαι μετὰ ἀπὸ μία πτώση, ἀλλὰ ἀγωνίζου. Μὴ λυπᾶσαι πολύ, ὥστε ὁ ἐχθρός, ποὺ σὲ ἔχει ἤδη πληγώσει ἀρκετά, νὰ μὴ σὲ φέρει σὲ ἀπελπισία, ποὺ εἶναι ἡ χειρότερη ἀπ᾿ ὅλες τὶς ἁμαρτίες, ὅπως λέει ὁ ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος.
Ἀββᾶς Ἰλαρίων

Ο αγιασμός είναι η μετοχή του ανθρώπου στις άκτιστες θειες ενέργειες είτε στην κατάσταση της καθάρσεως από τα πάθη είτε σε αυτήν του φωτισμού του νου είτε στην τελειωτική της θεώσεως. Αυτός που βιώνει τον αγιασμό ζει μία μόνιμη έντονη πνευματική εμπειρία. Αυτή η εμπειρία, που είναι η βίωση της θείας Χάριτος, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία γήινη χαρά, με καμία άλλη εμπειρία.
Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Είθε η ζωή μας έξω από τον ναό να γίνει προέκταση της ακολουθίας του ναού· προέκταση της προσευχής μας, της κατάνυξης και της ταπείνωσής μας.
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς Επίσκοπος Αχρίδος

Να ζούμε πνευματική ζωή, να υπακούομε στον Πνευματικό, να εξομολογούμεθα, να κοινωνούμε τακτικά και το κυριότερο ν’ αποφεύγουμε την κατάκριση. Να μελετάμε πνευματικά βιβλία, Αγία Γραφή, Ψαλτήρι και ν’ ακούμε πάντα ωφέλιμες και πνευματικές συζητήσεις. Χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί οι ημέρες μας είναι δύσκολες. Να μένουμε στην προσευχή και στην υπακοή. Να αγωνιζόμαστε.
Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

Όταν ο άνθρωπος ταπεινώνεται έστω και ακούσια, τότε η Χάρις του Θεού είναι υποχρεωμένη νά ‘ρθει πάνω του.
Γέροντας Γαβριήλ Τσάφος

Στην κατάσταση της πτώσεώς μας είμαστε ανίκανοι να κρίνουμε σωστά τον αδελφό μας. Να μην είστε τόσο βέβαιοι ότι ο αδελφός σας σφάλλει. Μην τον κρίνετε.
Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ

Με την υπομονή φθάνουμε στην ταπείνωση και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τη χάρη του Θεού. Η παρρησία προς τον Θεό αποκτάται από την καθαρή συνείδηση και τα έργα της αρετής.
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Η αλαζονεία είναι πολύ κακό παθός και γίνεται αιτία πολλών δεινών για τις κοινωνίες. Αυτή γεμίζει τα πάντα με θόρυβο, φέρνει διχασμούς, προκαλεί συγκρούσεις, ανατρέπει καθεστώτα, διασαλεύει την ειρήνη, παρακινεί σε μάχες, πυροδοτεί πολέμους. Αυτή προκαλεί όλα τα δεινά.
Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως

Ο ταπεινός δεν δίνει λαβές στον πειρασμό, για να τον πιάσει από κάπου. Αλλά κι αν τον πιάσει και τον ρίξει κάτω, ο ταπεινός ξέρει την τέχνη να ξανασηκωθεί και να πει «συγνώμη Θεέ μου», «συγνώμη αδελφέ μου» και να αποδεχθεί το λάθος του και να αντιμετωπίσει την αμαρτία του και την πτώση του με μία σωστή στάση μετάνοιας.
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Να μην περιμένει κανείς πνευματική κατανόηση από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο Θεό. Καλύτερα να εύχεται γι' αυτούς να τους συγχωρήσει ο Θεός και να τους φωτίσει. Να μιλάει στον καθένα με τη δική του γλώσσα και να μη φανερώνει τις μεγάλες αλήθειες που πιστεύει και ζει, γιατί δεν θα τον καταλάβουν, επειδή μιλάει σε άλλη συχνότητα και διαφορετικό μήκος κύματος...
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Δεν θα χρειάζονταν λόγια, αν έλαμπε η ζωή μας. Δεν θα χρειάζονταν δάσκαλοι, αν επιδεικνύαμε έργα. Κανείς δεν θα παρέμενε άπιστος, αν εμείς ήμασταν πραγματικοί Χριστιανοί.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Η γνώση η οποία προηγείται από την πίστη είναι γνώση φυσική. Η γνώση όμως η οποία ακολουθεί την πίστη είναι γνώση πνευματική! Η φυσική γνώση (διάκριση καλού και κακού) μας οδηγεί στην πίστη στο Θεό. Η πίστη, στο φόβο του Θεού. Ο φόβος του Θεού, στη μετάνοια και τα καλά έργα. Από τα καλά έργα δίνεται η πνευματική γνώση και η αίσθηση των μυστηρίων που γεννάει τη θεωρία του Θεού!
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Μερικοί νομίζουν ότι η προσευχή είναι γιόγκα, ότι είναι διαλογισμός, ότι είναι μία τεχνική. Είναι λάθος. Προσευχή είναι μία αυθόρμητος αίτηση της καρδίας του ανθρώπου προς τον Θεό.
Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Σου προκάλεσε κάποιο πειρασμό ο αδελφός σου και η λύπη σου σε οδηγεί στο μίσος; Μή νικιέσαι από το μίσος, αλλά να νικάς το μίσος με την αγάπη.
Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Για ν’ απαντήσει ο Θεός στο αίτημα μας και να μας δώσει ό,τι του ζητάμε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε ταπείνωση, την οποία εμείς δεν έχουμε. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε πολύ εγωισμό και δεν δεχόμαστε υπόδειξη και παρατήρηση. Όλα τα γνωρίζουμε, είμεθα όλοι σοφοί. Όταν μας κυριεύει ο εγωισμός, μικρό θέμα, μεγάλος καυγάς.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...