Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νάουσα. Επέτειος 190 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία στη Μακεδονία(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ)


Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον ιερό ναό αγίου Δημητρίου Ναούσης, ενώ φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα μέσα στον ίδιο αυτό ιερό ναό.

Ο σεβασμώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λειτούργησε, κήρυξε το θείο λόγο, τέλεσε την ακολουθία για την Κυρικαή της Ορθοδοξίας και στη συνέχεια τέλεσε Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών για την επέτειο έναρξης του αγώνα για την ελευθερία, καθώς επίσης και τρισάγιο για την ανάπαυση των πεσόντων.
Ακολούησαν εθνικοί χοροί από τοπικά πολιτιστικά σωματεία.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε: ««Δια πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχον επαγγελιών … εγενήθησαν ισχυροί εν πολέμω».
Μια ιερή πινακοθήκη ηρωικών και αγίων μορφών της Παλαιάς Διαθήκης μας παρουσιάζει σήμερα, Α´ Κυριακή της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, με το αποστολικό ανάγνωσμα ο ουρανοβάμων απόστολος Παύλος. Και παράλληλα με αυτήν, οι ύμνοι της σημερινής εορτής, οι ύμνοι της Κυριακής της Ορθοδοξίας, μας παρουσιάζουν τις ιερές μορφές των αγίων, των πατέρων, των οσίων και των μαρτύρων που αγωνίσθηκαν για να κρατήσουν άσπιλη και αμόλυντη την ιερά παρακαταθήκη της αμωμήτου πίστεως από τη μανία των αιρετικών εικονομάχων.
Δίπλα στον Μωϋσή, τον Γεδεών, τον Βαράκ, τον Σαμψών, τον Δαβίδ, τον Σαμουήλ και όλους εκείνους που μνημονεύει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος, στέκονται οι ομολογητές πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, Νικηφόρος και Μεθόδιος, και μαζί τους ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης και η πληθύς των αγίων, που με τα συγγράμματα και την εμμονή τους στην αληθή πίστη στήριξαν και στηρίζουν την Εκκλησία του Χριστού.
Τα λόγια του αποστόλου Παύλου για τους παλαιούς ιερούς άνδρες ισχύουν και για τους νεωτέρους, γιατί και οι πρώτοι και οι δεύτεροι οφείλουν τον θρίαμβο που κατήγαγαν εναντίον των ισχυρών της γης αλλά αρνητών της αληθείας και του Θεού, στην πίστη τους.
Και αυτή η πίστη στον Θεό, που κάνει τον αδύναμο άνθρωπο ισχυρό, που αναδεικνύει τον ταπεινό σε ήρωα, που σοφίζει τον αδαή και αγράμματο, που φωτίζει τον εσκοτισμένο στη διάνοια, που ενισχύει τον φοβισμένο, είναι το μήνυμα που διακηρύσσουν σήμερα οι άγιοι της Ορθοδοξίας μας. Η πίστη στον Θεό, που αποτελεί κατά τον απόστολο Παύλο την υπόσταση των ελπιζομένων, είναι το μήνυμα που διακηρύσσει η Εκκλησία μας στεντορεία τη φωνή προς όλα τα πιστά τέκνα της.
Η πίστη στον Θεό είναι η ακατάβλητη δύναμη που έχει ο άνθρωπος, και με την οποία μπορεί να αντιπαλαίσει όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής. Γιατί ο άνθρωπος που έχει πίστη στον Θεό έχει μαζί του τη δύναμη του Θεού. Γιατί ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό έχει μαζί του τον Θεό, που διαβεβαίωσε τους μαθητές του ότι «εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως ερείτε τω όρει τούτω· μετάβηθι εντεύθεν εκεί και μεταβήσεται· και ουδέν αδυνατήσει υμίν». Εάν έχετε, δηλαδή, πίστη σαν τον μικροσκοπικό κόκκο του σιναπιού και πείτε στο απέναντι όρος να μετακινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο, θα μετακινηθεί. Και τίποτε δεν θα είναι αδύνατο για σας.
Απόδειξη της αληθείας αυτής της διαβεβαιώσεως αλλά και της δυνάμεως της πίστεως στον Θεό είναι και η ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα, ελευθερία που χρωστούμε στην πίστη των πατέρων μας στον Θεό· στην πίστη των πατέρων μας που σαν σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, πριν απο 190 χρόνια, ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον δυσβάστακτο ζυγό του ξένου κατακτητού.
Μνημονεύοντας, λοιπόν, σήμερα με ευγνωμοσύνη τη θυσία και την προσφορά τους, ας παραδειγματισθούμε από την πίστη τους στον Θεό, με την οποία και αυτοί, όπως οι ιερές μορφές της Εκκλησίας μας, «κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχον επαγγελιών … εγενήθησαν ισχυροί εν πολέμω».
Ας μιμηθούμε το παράδειγμα της πίστεώς τους στον Θεό, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του κόσμου που προσπαθούν να μας παρασύρουν σε μία ζωή μακριά από τον Θεό, γιατί δήθεν η πίστη στον Θεό και την Εκκλησία δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της συγχρόνου εποχής και δεν εναρμονίζεται με τις συνθήκες του 21ου αιώνος.
Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την παρτίδα που οραματίστηκαν εκείνοι όταν θυσίαζαν τις ζωές τους κι ας σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε με την πατρίδα όπως την έχουμε ευτελίσει στα μάτια των παιδιών μας, στα μάτια όλου του κόσμου. Η ιδέα της ελευθερίας που ενέπνευσε εκείνους και που με ακριβό τίμημα μας χάρισαν ας μας αφυπνίσει έστω την ύστατη αυτή στιγμή για να κάνουμε κι εμείς τη δικιά μας θυσία για να περισώσουμε την ελευθερία μας, την εθνική μας κυριαρχία, την εθνική μας αξιοπρέπεια, να φανούμε εντέλει άξιοι διάδοχοι των ηρώων και μαρτύρων προπατόρων μας. Τους το οφείλουμε.
Ας στηρίξουμε τις ελπίδες μας στην πίστη μας στον Θεό και ας προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του, φυλάττοντας και εμείς την παρακαταθήκη της Ορθοδόξου πίστεως που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας, απαρασάλευτη. Και τότε θα έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και τις ποικιλώνυμες κρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία και την πατρίδα μας και να τις αντιπαρερχόμεθα, ώστε να εφαρμόζεται και σε μας ο λόγος του αποστόλου Παύλου «οι δια πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας» και «ειργάσαντο δικαιοσύνην…», και να αξιωθούμε να επιτύχουμε και εμείς των επαγγελιών του Θεού, τις οποίες απολαμβάνουν οι άγιοι στον ουρανό .







ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...
ΠΗΓΗ: http://www.imverias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...