Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Ηρωική πόλη της Νάουσας (φώτο)


Η Νάουσα χιονισμένη
Η Νάουσα, ή επίσημα η Ηρωική πόλη της Νάουσας, είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, χτισμένη στους πρόποδες (υψόμετρο από 330m έως 450m) του όρους Βερμίου. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης, κατά την απογραφή του 2001, ανερχόταν στους 20.176 κατοίκους. 

Η Νάουσα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του πρώην Νομού Ημαθίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νομού Βέροια. Στα Βόρειά της βρίσκονται οι Δήμοι Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας (Γιαννιτσά), στα Δυτικά της ο Δήμος Εορδαίας (Πτολεμαΐδα), νότια βρίσκεται ο Δήμος Βέροιας και στα Ανατολικά ο Δήμος Αλεξάνδρειας. Από το 1955 με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίζεται ως «Ηρωική Πόλη» για τους αγώνες και τις θυσίες κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.
Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια
H πόλη της Νάουσας και η ευρύτερη περιοχή της φημίζονται για τον μεγάλο φυσικό τους πλούτο. Ο Δήμος της Νάουσας είναι ο μεγαλύτερος δασοκτήτης Δήμος της χώρας καθώς η πόλη περιτριγυρίζεται από κατάφυτες πλαγιές με οξιές, βελανιδιές και πλατάνια, που δημιουργούν μια μεγάλη πράσινη αγκαλιά. Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων βρίσκονται και 2 από τα πιο γνωστά Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας: Τα 3-5 Πηγάδια βόρειοδυτικά και το Σέλι στα νοτιοδυτικά. Τα πηγαία νερά της περιοχής δημιουργούν από μικρά ρέματα μέχρι ποτάμια, σημαντικότερο και ιστορικότερο των οποίων είναι η Αράπιτσα που διασχίζει και την πόλη.
H Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα
Η περιοχή της Νάουσας έχει ιστορία αιώνων. Στα πόδια της πόλης υπάρχουν τα ερείπια της περίφημης Σχολής του Αριστοτέλη στην οποία διδάχτηκε στα νιάτα του ο Μέγας Αλέξανδρος ηθική, πολιτική και φιλοσοφία. Αφού θα μείνει ακατοίκητη για μεγάλο διάστημα απο τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, αρχές του 15ου αιώνα, η περιοχή της Νάουσας θα επανοικιστεί στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και θα γνωρίσει μεγάλη ακμή στον τομέα της χειροτεχνίας.
Η επαναστατική σημαία της Νάουσας
Το 1822 η Νάουσα θα εξεγερθεί κατά τών Τούρκων, αλλά η εξέγερση καταστέλεται αιματηρά (το γνωστό Ολοκαύτωμα της Νάουσας). Η πόλη θεωρήθηκε λοιπόν ηρωική πόλη χάρη στην θυσία των Ναουσαίων γυναικών στα νερά της Αράπιτσας μαζί με τα παιδιά τους την περίοδο αυτή. Παρόλα αυτά η Νάουσα κατορθώνει να ορθοποδήσει και πάλι και στα τέλη του 19ου αιώνα θα έχει ανθηρή βιομηχανία, ιδίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας με προϊόντα γνωστά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο τομέας αυτός θα αποτελέσει και τη βάση για μεγάλη οικονομική ακμή που συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση απο την Οθωμανική κυριαρχία, επέζησε τους δυό Παγκόσμιους Πολέμους για να παρακμάσει στις αρχές της δεκαετίας του '90. Η παρακμή οδήγησε σε κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και σε δραματική αύξηση της ανεργίας.
Λίμνη στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας
Η Νάουσα φημίζεται για τα πάρκα της και το πράσινο. Διαθέτει πάρκα που θα ζήλευαν ακόμα και μεγαλουπόλεις, καθώς η γεωγραφική της θέση, με το μικροκλίμα της περιοχής ευνόησε την ανάπτυξη οργιώδους βλάστησης. Διαθέτει ένα δημοτικό πάρκο έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την εντυπωσιακή θέα στον κάμπο της Ημαθίας, τον ανθόκηπο αλλά και μία λίμνη έκτασης 1,5 περίπου στρεμμάτων που φιλοξενεί ψάρια, πολύχρωμες πάπιες και κύκνους. Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ενδοαστικά πάρκα της χώρας και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950, ενώ παραμένει από τότε έως σήμερα αναλλοίωτο. Το γνωστότερο πάρκο (άλσος για την ακρίβεια), είναι αυτό του Αγίου Νικολάου.
Η τίμια κάρα του Αγίου Θεοφάνη, πολιούχου της Νάουσας
Το Δημοτικό Πάρκο της πόλης, τον χειμώνα
Ο Χώρος Θυσίας, όπου οι γυναίκες της πόλης έπεσαν στους Καταρράκτες το 1822
Εργοστάσιο του 19ου αι. που λειτουργεί ως Πανεπιστημιακό Τμήμα
Άποψη της πόλης από το δρόμο για Σέλι
Παραδοσιακός πεζόδρομος σε παλιά γειτονιά της Νάουσας
Άποψη του ανατολικού τμήματος της Νάουσας
Παραδοσιακό κτίριο και βρύση, στο κέντρο της Νάουσας
Το Ρολόι της Νάουσας
Φορεσιά κατά το παραδοσιακό έθιμό "Μπούλες"
Σοκάκι στην Νάουσα
Θέα από το πάρκο της Νάουσας
Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Το πάρκο Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο άλσος
To Bέρμιο, από τον Άγιο Νικόλαο Νάουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...