Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 2012


 
† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ελέῳ Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
προς τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαὸν
της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας.

«Δια σου γαρ ο αχώρητος βροτοίς αναστραφήσεται».
Θεατές μιας ασυνήθιστης και μοναδικής συναντήσεως είμαστε σήμερα όλοι οι άνθρωποι.
Οι αγγελικές επισκέψεις στη γη ήταν ανέκαθεν ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός έδειχνε το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον πεπτωκότα άνθρωπο, που απείθησε στην εντολή του, που επαναστάτησε σαν τον άσωτο υιό, και εγκαταλείποντας τον παράδεισο, τον οποίο για χάρη του είχε δημιουργήσει ο Θεός, επέλεξε με την εμμονή του στην παρακοή να μένει μακριά του.


Όμως αυτή η επίσκεψη του αρχαγγέλου Γαβριήλ είναι διαφορετική και ξεχωριστή. Ο απεσταλμένος του Θεού δεν έρχεται για να μεταφέρει ένα απλό μήνυμα η μία θεϊκή εντολή, έρχεται για να φέρει το μήνυμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους· έρχεται για να ανακοινώσει στους ανθρώπους ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την πραγματοποίηση της υποσχέσεως του Θεού προς τον άνθρωπο· έρχεται για να αναγγείλει στην ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ ότι αυτή θα είναι η συνεργός του Θεού στο απόκρυφο μυστήριο της θείας οικονομίας.
«Δια σου γαρ ο αχώρητος βροτοίς αναστραφήσεται».
Ακατάληπτο το μυστήριο του Θεού· όχι μόνο επιλέγει ο Θεός να γίνει άνθρωπος, «ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται», αλλά επιλέγει ο αχώρητος να χωρέσει τη Θεότητά του μέσα στην αναστροφή με τον χοϊκό άνθρωπο. Επιλέγει την οδό της ταπεινώσεως για να υψώσει τον άνθρωπο· και για την εκπλήρωση αυτής επιλογής, επιλέγει μία ταπεινή και ασήμαντη Κόρη, την Παναγία, την οποία μεταποιεί σε «Υψηλοτέρα των ουρανών».
Ακατάληπτο το μυστήριο του Θεού και αχώρητο στον ανθρώπινο νου, όπως και ο ίδιος. Γι᾽ αυτό και αποστέλλει άγγελο εξ ουρανού για να μεταφέρει το μήνυμα και να προετοιμάσει για το γεγονός της συλλήψεως του ασυλλήπτου και της κυήσεως του αχρόνου και αχωρήτου Θεού την Παναγία Παρθένο.
Ακατάληπτο το μυστήριο του Θεού, ακατάληπτα και τα θαύματα, που υπερβαίνουν πάντα νουν και πάσαν έννοιαν, και καθιστούν και τους ευγλωττότερους ρήτορες «ιχθύας αφώνους».
Και το σημερινό θαύμα είναι διπλό, αδελφοί μου. Είναι το θαύμα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το θαύμα του απ᾽ αιώνος αποκρύφου μυστηρίου που αποκαλύπτεται σήμερα και εξαγγέλεται στα σύμπαντα. Είναι και το θαύμα της απελευθερώσεως της Ελλάδος που εξαγγέλεται ενώπιον της εικόνος της Θεομήτορος κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της, και επιβεβαιώνει τη δύναμη της χάριτος του Θεού που αναπληροί τα ελλείποντα και ισχυροποιεί τα ασθενή· τη δύναμη του Θεού που «τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο, ίνα καταισχύνη τα ισχυρά».
Αυτό το διπλό θαύμα εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε και εμείς σήμερα, αδελφοί μου, και ευγνώμονες προς τον Θεό και την Παναγία Μητέρα μας, την Κεχαριτωμένη Κόρη της Ναζαρέτ, τους απευθύνουμε ύμνο και δοξολογία για το διπλό δώρο που μας χάρισαν, για την απελευθέρωση από τα δεσμά αμαρτία και από τον βαρύ και μακροχρόνιο ζυγό του αλλοεθνούς κατακτητού.
Επειδή όμως κανένας ύμνος και καμία δοξολογία δεν είναι περισσότερο ευπρόσδεκτη στον Θεό από την ίδια τη ζωή και τις πράξεις μας, όταν είναι σύμφωνες με τις εντολές του, ας θέσουμε ως στόχο της ζωής μας να την εναρμονίσουμε με αυτές, έτσι ώστε να ζούμε πάντοτε αναστρεφόμενοι με Εκείνον που έγινε άνθρωπος για να αναστραφεί μαζί μας, και με τη δύναμή του και τις πρεσβείες της Παναγίας μας να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής και του κόσμου και όλους όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας.

 
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...