Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η πανήγυρις της αγίας Οικογενείας των Παλαμάδων στη Βέροια. (φωτορεπορτάζ)


Το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Νοεμβρίου τελέστηκε στον ιερό ναό αγίου Λουκά της μονής Δοβρά Βέροιας η πανήγυρη της αγίας Οικογενείας των Παλαμάδων.
Το εσπέρας χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.
Το πρωί της Κυριακής λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο ο σεβασμιώτατος, ο οποίος τόνισε: ««Ψυχή μου έχεις πολλά αγαθά κείμενα εις έτη πολλά».
Έναν πλούσιο άνθρωπο μας παρουσίασε η σημερινή ευαγγελική παραβολή, έναν άνθρωπο, που είναι τόσο απορροφημένος από τον πλούτο και τα αγαθά που συγκεντρώνει, ώστε δεν μπορεί να δει και να σκεφθεί τίποτε άλλο, ώστε δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ούτε τα αγαθά ούτε ο άνθρωπος είναι μόνιμα πάνω στη γη. Το μόνο που τον απασχολεί είναι το μέλλον του και η διασφάλισή του, είναι η συγκέντρωση και η αποθήκευση των αγαθών του ώστε να εξασφαλίσει στον εαυτό του μία άνετη και πολυτελή διαβίωση.

Το λάθος όμως του άφρονος πλουσίου έγκειται στο γεγονός ότι εκτιμά λάθος το μέλλον. Η υλόφρων λογική του τού περιορίζει τον ορίζοντα και τον κάνει να νομίζει ότι το μέλλον είναι οι λίγες δεκαετίες της ανθρώπινης ζωής, και όχι η αιωνιότητα για την οποία είναι πλασμένος ο άνθρωπος και την οποία θα ζήσει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την επίγεια ζωή του.
Έτσι ο πλούσιος της σημερινής ευαγγελικής παραβολής, ενώ είχε σχεδιάσει τα πάντα άριστα κατά το ανθρώπινο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την δυσάρεστη και οδυνηρή γι᾽ αυτόν έκπληξη του θανάτου που τον απομακρύνει εν μιά νυκτί από όλα εκείνα με τα οποία είχε συνδέσει τη ζωή του και την ευτυχία του, με τα υλικά αγαθά του, έκπληξη ενώπιον της οποίας θα βρεθούν σύμφωνα με την καταληκτική παρατήρηση του Ιησού όλοι οι θησαυρίζοντες εαυτοίς και μη εις Θεόν πλουτούντες.
Στον αντίποδα της ζωής και της συμπεριφοράς του άφρονος πλουσίου βρίσκονται οι τιμώμενοι σήμερα νέοι άγιοι της Εκκλησίας μας, η αγία οικογένεια του μεγάλου Πατρός και θεολόγου, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, οι γονείς του, οι δύο αδελφοί και οι δύο αδελφές του.
Πλούσιοι και ευκατάστατοι, καθώς ο πατέρας του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Κωνστάντιος, ήταν συγκλητικός στην Κωνσταντινούπολη και απολάμβανε την αγάπη και την εκτίμηση του αυτοκράτορα Ανδρονίκου, δεν ασχολήθηκαν με την αύξηση του πλούτου τους και τον τρόπο με τον οποίο θα απολάμβαναν μία άνετη ζωή. Αντίθετα ζούσαν με εγκράτεια και ευσέβεια, ζούσαν μία ζωή προσευχής και πλήρη αγαθών έργων και φιλανθρωπίας. Αντί να συσσωρεύσουν επίγεια αγαθά, συσσώρευαν πνευματικά. Αντί να αυξάνουν τα εισοδήματά τους και τα χρήματά τους στους τραπεζίτες της εποχής, αύξαναν μέσα στην ψυχή τους τις αρετές και τους καρπούς του αγίου Πνεύματος. Αντί να ενδιαφέρονται για τα πολυτελή και ακριβά ενδύματα, φρόντιζαν να ενδύουν την ψυχή τους με το ένδυμα της ταπεινοφροσύνης και της αγάπης. Αντί να τους απασχολεί πού θα συγκεντρώσουν τους υλικούς θησαυρούς τους, φρόντιζαν να αποθηκεύουν τους πνευματικούς θησαυρούς τους στα ταμεία του ουρανού, εκεί «όπου ούτε σης ούτε βρώσις αφανίζει και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν». Αντί να τους ανησυχεί το επίγειο μέλλον τους, είλκυε την προσοχή τους το αιώνιο.
Και γι᾽αυτό δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να αφιερωθούν στον Θεό ψυχή τε και σώματι, αναλαμβάνοντας μετά την κοίμηση του Κωνσταντίου, ο οποίος έγινε μοναχός λίγο πριν τον θάνατό του μετονομασθείς σε Κωνσταντίνο, το μοναχικό σχήμα και ακολουθώντας την ισάγγελη ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος αλλά και εδώ στη Βέροια, για να αναπαυθούν στη συνέχεια εν ειρήνη και να απολαύσουν την μακαριότητα της αιωνίου ζωής και των αγαθών τα οποία «ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν αυτόν».
Αδελφοί μου, με το παράδειγμα της ζωής των οικογενών του αγίου Γρηγορίου, τους οποίους τιμά η Εκκλησία μας σήμερα και πανηγυρίζει ιδιαιτέρως η ιερά Μητρόπολή μας, η Εκκλησία μας προβάλλει ένα δρόμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν ου ακολούθησε ο άφρων πλούσιος, τον δρόμο της εν Χριστώ ζωής, και μας καλεί να τον επιλέξουμε, γιατί αυτός μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή και μόνιμη μακαριότητα.
Το ζούμε, άλλωστε, στην εποχή μας πόσο μάταιος είναι ο πλούτος και τα υλικά αγαθά, και πόσο απογοητεύθηκαν οι συνάνθρωποί μας που επένδυαν σε αυτά και αφιέρωναν όλην την προσοχή τους και όλο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση των χρημάτων και της περιουσίας τους. Βλέπουμε και ζούμε αδελφούς μας, που πίστευε κανείς ότι έχουν διασφαλίσει οικονομικά και το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, να διαψεύδονται οικτρά λόγω της οικονομικής κρίσεως.
Γι᾽αυτό, αδελφοί μου, αξιοποιώντας και το δυσάρεστο δίδαγμα που μας παρέχει η κρίση της εποχής μας, ας επανεξετάσουμε τη σχέση μας με το χρήμα και τα υλικά αγαθά, και ας επανασχεδιάσουμε τη ζωή μας και τις επιδιώξεις μας, έτσι ώστε να μη ζήσουμε τη δυσάρεστη έκπληξη του άφρονος πλουσίου, αλλά να αξιωθούμε των ουρανίων αγαθών μετά των εορταζομένων σήμερα αγίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...