Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Πανηγύρισε στη Βραχιά η Αγία Αικατερίνα.


Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, εορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα την μνήμη της ιερό ναό αγίου Δημητρίου Βραχιάς.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:««Τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;».
Πριν από δύο Κυριακές ακούσαμε, αδελφοί μου, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα έναν νομικό να ρωτά τον Ιησού τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την αιώνιο ζωή και τον Ιησού να απαντά με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου.

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ακούσαμε να θέτει το ίδιο ερώτημα ένας άλλος άρχων, γεγονός που αποδεικνύει την σπουδαιότητα του ερωτήματος και τη σημασία της αιωνίου ζωής.
Και μπορεί φαινομενικά η απάντηση του Χριστού να είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις, στην ουσία της όμως παραμένει η ίδια, γιατί οι προϋποθέσεις για να κληρονομήσει ο άνθρωπος την αιώνιο ζωή είναι σταθερές και αμετακίνητες, δεν επηρεάζονται από εξωτερικές συνθήκες ούτε σχετίζονται με τα πρόσωπα τα οποία θέτουν το ερώτημα. Διότι η προτροπή του Χριστού προς τον ερωτώντα άρχοντα να πωλήσει όλα τα υπάρχοντά του και να τα μοιράσει στους φτωχούς προϋποθέτει την ίδια απροϋπόθετη και θυσιαστική αγάπη προς τον άνθρωπο, προϋποθέτει την αγάπη που δεν αναφέρεται σε πρόσωπα γνωστά μόνο, σε πρόσωπα οικεία ή συγγενικά, αλλά αναφέρεται στον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, στον κάθε άνθρωπο ως τέκνο του Θεού, στον κάθε άνθρωπο ως πλησίον και ως αδελφό.
Αυτή η αγάπη είναι που έκανε τον Καλό Σαμαρείτη να διαθέσει τον χρόνο, τα χρήματα και την προσοχή του για την θεραπεία και την ανακούφιση του αγνώστου του εμπεσόντος εις τους ληστάς Ισραηλίτου. Αυτήν την αγάπη προϋποθέτει και η προτροπή του Χριστού προς τον πλούσιο να δώσει τα υπάρχοντά του στους αγνώστους του πτωχούς, τα πρόσωπα των οποίων ταυτίζονται με τα πρόσωπα των ελαχίστων αδελφών του Κυρίου.
Γιατί το ζήτημα δεν είναι, αδελφοί μου, τα πρόσωπα, είναι η ειλικρινής αγάπη του ανθρώπου προς τον θεό που κρίνεται μέσα από τα πρόσωπα. Και ειλικρινής αγάπη προς τον Θεό υπάρχει μόνο όταν ο άνθρωπος δεν συνδέεται με τα γήινα πράγματα, δεν εξαρτάται από τα εγκόσμια αγαθά, όταν είναι διατεθειμένος να τα θυσιάσει χάριν της αγάπης του Χριστού.
Και αυτήν την αγάπη διέθετε η εορταζόμενη σήμερα αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη. Καταγόταν από ευγενή και διαπρεπή οικογένεια. Είχε χρήματα πολλά, αλλά δεν ήταν εξαρτημένη από αυτά, δεν ήταν δεμένη με αυτά. Γι αυτό και δεν είχε καμία δυσκολία να τα απαρνηθεί προκειμένου να μην αρνηθεί την πίστη στον Χριστό.
Είχε χαρίσματα πνευματικά πολλά, είχε γνώση και σοφία κοσμική, αλλά ούτε αυτά δίστασε να τα θέσει στην υπηρεσία της πίστεώς της και της αγάπης της στον Χριστό.
Ήταν νέα και είχε κάλλος σωματικό, αλλά ούτε αυτό δε δίστασε να το θυσιάσει για την αγάπη του Θεού, αλλά χαίρουσα και αγαλλομένη δέχθηκε τα βασανιστήρια και το μαρτύριο προκειμένου να κληρονομήσει την αιώνιο ζωή.
Το παράδειγμα της αγίας Αικατερίνης έρχεται, αδελφοί μου, σε απόλυτη αντίθεση με το παράδειγμα του άρχοντος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Παρότι και οι δύο ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, είναι πλούσιοι και επιθυμούν να κληρονομήσουν την αιώνιο ζωή, ο ένας απέρχεται λυπούμενος, γιατί δεν έχει την δύναμη να θυσιάσει τον πλούτο του, δεν διαθέτει την αγάπη που χρειάζεται για να σπάσει τα δεσμά που τον κρατούν στη γη, ενώ η αγία Αικατερίνη εισέρχεται χαίρουσα στη βασιλεία των ουρανών για να απολαύσει την αιώνιο ζωή.
Αδελφοί μου, τα δύο παραδείγματα της σημερινής ημέρας μας δείχνουν πώς πραγματικά κερδίζεται η αιώνιος ζωή. Κερδίζεται με την αγάπη που γνωρίζει να θυσιάζει τα πάντα και να μη κρατά τίποτε για τον εαυτό της. Γι’ αυτό όσοι δεν έχουμε πλούτο και χρήματα πολλά ας μην θεωρήσουμε ότι δεν κινδυνεύουμε να παραμείνουμε μακριά από την αιώνιο ζωή· γιατί δεν είναι η ποσότητα των αγαθών που μας εμποδίζει αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με αυτήν. Και δεν είναι μόνο η προσκόλληση στα υλικά αγαθά που μας στερεί την αιώνιο ζωή, αλλά και η προσκόλληση σε πρόσωπα, σε συνήθειες, σε αδυναμίες και πάθη. Ό,τι δεν μας επιτρέπει να προσφέρουμε ολοκληρωτικά την αγάπη μας και την ψυχή μας στον Θεό, όπως το έκανε η αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη, μας στερεί την αιώνιο ζωή.
Γι’ αυτό, αδελφοί μου, ας ελέγξουμε ποια είναι αυτά που μας βάζουν εμπόδια στην αγάπη μας προς τον Θεό και ας σπεύσουμε να απαλλαγούμε από αυτά προκειμένου να μην απολέσουμε την αιώνιο ζωή, την οποία εύχομαι διά πρεσβειών της αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης να μας αξιώσει ο Θεός όλους μας να απολαύσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...