Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Παρουσιάστηκε το μνημειώδες δίτομο έργο του Δρ. Αντωνίου Κολτσίδα «Ιστορία της Βέροιας και της περιοχής της, με παράλληλη τοπογραφία της πόλης». Οφφίκιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Το βράδυ του Σαββάτου 6 Οκτωβίου πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνώ του Δήμου Βέροιας η παρουσίαση του μνημείωδους δίτομου έργου του Δρ. Αντωνίου Κολτσίδα «Ιστορία της Βέροιας και της περιοχής της, με παράλληλη τοπογραφία της πόλης».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Οίκου «Αφων Κυριακίδη» για την οποία απαιτήθηκε σκληρή επιστημονική εργασία και έρευνα του συγγραφέα για περισσότερα από 10 χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Κολτσίδας είχε την επιθυμία το έργο να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει το 2012 με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθε´ωωση της πόλης από τον τουρικό ζυγό.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συβουλίου του Δήμου Βεροίας κ. Μαυροκεφαλίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης και τέλος ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος μάλιστα ανεκοίνωσε στον συγγραφέα την υψηλή τιμητική διάκριση που του απένειμε, τη προτάσει του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ήτοι την απονομή του οφφικίου του άρχοντος υπομνηματογράφου.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κύριος ομιλητής ο ομ. Καθηγητής κ. Ιωάννης Ταρνανίδης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και διεξοδικά την έκδοση. Επίσης εκ μέρους του εκδοτικού οίκου μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Κυριακίδης.


Τέλος το λόγοέλαβε ο συγγραφέας ο οποίος φανερά συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς το πρόσωπο του σεβασμιώτατου, όσο και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την εξαιρετική αυτή τιμή και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην ιστορική του έρευνα, αλλά και στις διορθώσεις και την γενικότερη επιμέλεια της έκδοσης του έργου αυτού.
Η ομιλία του σεβασμιωτάτου:
«Στην μακραίωνη ιστορική της πορεία η πόλη μας έζησε πολλές σημαντικές στιγμές, χαρμόσυνες και θλιβερές. Έζησε περιόδους πολέμου και ειρήνης, είδε στρατούς να έχονται και να φεύγουν, ένιωσε την πίεση της πολιορκίας και τη χαρά της απελευθερώσεως, αισθάνθηκε τον κόσμο γύρω της να αλλάζει πολλές φορές και αποτύπωσε όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία χιλιετηρίδων, τα βιώματα και τα συνθήματα σε κείμενα ιστορικά, σε βραχέα χρονικά, σε δημοτικά τραγούδια, σε ποιήματα και αφηγήσεις, σε επιγραφές και σημειώματα, σε ανάγλυφα και ενθυμήσεις, σε έγγραφα και απομνημονεύματα.
Όλες αυτές οι εμπειρίες, οι καημοί και οι χαρές, έγιναν το μέσο που κράτησε την πόλη και τους κατοίκους της όρθιους ακόμη και σε δύσκολες εποχές, και τους κάνει να στέκονται και σήμερα ζωντανοί, δραστήριοι, δημιουργικοί, ευγνώμονες για τους προγόνους τους και υπερήφανοι γιατί είναι τέκνα αυτής της λαμπρής μακεδονικής πόλεως, γιατί το εγκώμιό τους, γραμμένο στις Πράξεις των Αποστόλων, διαβάζεται αιωνες τώρα από δισεκατομμύρια ανθρώπους, γιατί οι πολίτες της και οι άγιοί της την κατέστησαν γνωστή και σεβαστή σε όλη την οικουμένη.
Μία πόλη σαν τη δική μας, σαν τη Βέροια, είναι δύσκολο να βρει τον ιστορικό που θα αναμοχλεύσει το παρελθόν, που θα αναδιφήσει στα αρχεία και τις πηγές, που θα ψηλαφίσει τις πέτρες, που θα βαδίσει στα μονοπάτια της ιστορίας και των παραδόσεων, που θα καταγράψει με αντικειμενικότητα και ευαισθησία τη μακραίωνη ιστορία της και θα μπορέσει με την αφήγησή του να χειραγωγήσει τον αναγνώστη του στους τόπους όπου οι πατέρες μας άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη της ζωής και του πολιτισμού τους, στις κόγχες και τους τρούλους των περικαλλών ναών που έκτισαν και ευλαβικά ανιστόρησαν, στα καλντερίμια όπου έσυραν τα βήματά τους σιωπηλά, βαδίζοντας άλλοτε προς το κρυφό σχολειό και άλλοτε προς τις μυστικές εκείνες συναντήσεις των οπλαρχηγών που αγωνιζόταν για την ελευθερία αυτής της πόλεως.
Όμως η Βέροια δεν υπήρξς μόνο μία ευτυχής και ευδαίμων πόλη στην αρχαιότητα. Δεν υπήρξε ευτυχής και ευδαίμων, ως γενέτειρα σπουδαίων ανδρών και γυναικών στη βυζαντινή περίοδο και την τουρκοκρατία, αλλά ευτύχησε και στις ημέρες μας να γεννήσει τον άνθρωπο που θα αναδεικυόταν ο ιστορικός της. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκλεκτό συμπολίτη μας, τον φιλόπονο ερευνητή και «οτρηρό» συγγραφέα, όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατιράρχης, τον κ. Αντώνιο Κολτσίδα, του οποίου το μνημειώδες ιστορικό έργο παρουσιάζουμε απόψε.
Εμβριθής μελετητής με βαθειά γνώση της ιστορίας αλλά και της ευθύνης του ιστορικού, μόχθησε για να παρουσιάσει μία πλήρη ιστορία της Βέροιας, ένα έργο που μας κάνει όλους υπερήφανους και τιμά και τον ίδιο.
Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με το έργο, που θα παρουσιάσουν στη συνέχεια ειδικότεροι εμού, θα ήθελα μόνο να εκφράσω τη χαρά μου για την ολοκλήρωση αυτού του επιβλητικού έργου σε αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή που η πόλη μας εοτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της και νομίζω ότι είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να δεχθεί γι αυτή την επέτειο. Γι αυτό και θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Κολτσίδα για το εξαίσιο αυτό «πόνημα», στην κυριολεξία πόνημα, που μας χάρισε.
Για την όλη προσφορά του στην πόλη και την τοπική Εκκλησία η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα τον τιμήσει με ανώτατη τιμητική διάκριση, τον χρυσό σταυρό του αποστόλου Παύλου, που θα του επιδοθεί υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως την παραμονή της επετείου απελευθερώσεως της πόλεώς μας.
Η Εκκλησία, όμως, αγαπητέ κ. Κολτσίδα, σας επιδαψιλεύει μία ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Με πρόταση της ελαχιστότητός μου η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον οποίο ευλαβώς αφιερώσατε το έργο που παρουσιάζουμε απόψε, αποφάσισε να σας απονείμει το οφφίκιο του άρχοντος υπομνηματογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για την συνολική σας προσφορά στην τοπική κοινωνία και Εκκλησία.

Η τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου στο πρόσωπό σας είναι τιμή για όλη την πόλη μας και γι αυτό σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε θερμά».














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...