Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Αποφθέγματα Αγίων και γερόντων.



Δαιμόνιο είναι επίσης και η ταπεινολογία. Το λένε και αίσθημα κατωτερότητος. Η αληθινή ταπείνωση δεν μιλάει, δεν λέει ταπεινολογίες, δηλαδή, «είμαι αμαρτωλός, ανάξιος, ελάχιστος πάντων…». Φοβάται ο ταπεινός μήπως με τις ταπεινολογίες πέσει στην κενοδοξία. Η χάρις του Θεού δεν πλησιάζει εδώ. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

Οι τρεις μεγάλοι γίγαντες των παθών, όπως τους αποκαλούν οι Πατέρες μας, είναι η φιληδονία, η φιλαργυρία και η φιλοδοξία. Αν αυτοί επικρατήσουν γεννούν άλλους τρεις τυράννους αντάξιούς τους: την αμέλεια, τη λήθη και την άγνοια, που συντρίβουν τις ψυχικές δυνάμεις και το νου. (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)

Μακάριος είναι αυτός που αναγκάζει τον εαυτό του να υπομένει τα βάσανα, γιατί μέσω της οδού του θρήνου θα εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)


Είναι προτιμότερη λίγη πνευματική εργασία, αλλά να έχουμε ειρήνη στην καρδιά μας, παρά να επιδιώκουμε πολλά και να χάνουμε την καρδιακή ειρήνη. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)

Σε κάθε ψυχή χριστιανική ο Θεός δίδει και ένα σταυρό καθώς γνωρίζει η σοφία Του. (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)

Να προσευχόμαστε καθημερινά και διαρκώς ακόμη και την ώρα που περπατάμε στο δρόμο, εργαζόμαστε ή όταν πέφτουμε στο κρεβάτι να αναπαυθούμε, μετά μία κουραστική μέρα. Να δοξάζουμε τον Θεό για το έργο Του και να ζητάμε το έλεος Του. Η προσευχή και η κατάνυξη αποτελούν όπλο και θωρακίζουν τον πιστό απέναντι στο κακό, που νοιώθει αδύναμο να δράσει και φεύγει άπρακτο. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)

Ψυχὴ ποὺ γνώρισε τὸν Κύριο τίποτα δὲν φοβᾶται, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἁμαρτία, καὶ πρὸ παντὸς τὴν ἁμαρτία τῆς ὑπερηφάνειας. Γνωρίζει ὅτι ὁ Κύριος μᾶς ἀγαπᾷ, τότε τί νὰ φοβηθοῦμε; ( Ἅγιος Σιλουανός )

Η φιληδονία ανοίγει την πόρτα της ψυχής μας στον εχθρό. Αν λοιπόν την πολεμήσεις με σταθερή αποφασιστικότητα πολύ δύσκολα θα σε κυριέψει οποιοδήποτε πάθος. (Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Ο κόσμος στέκεται με την προσευχή. Και όταν αδυνατίσει η προσευχή, τότε ο κόσμος θα χαθεί. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Κάνε οτιδήποτε για να Τον ζήσεις, να Τον βάλεις στη καρδιά σου. Να μαλακώσει η καρδούλα σου, παιδί μου, από το άγγιγμα της χάρης, κάθε στιγμή όταν σκέφτεσαι πόσο πολύ σε αγαπάει ο Θεός και πόσο σε προστάτεψε από το ψυχικό θάνατο, προστατεύοντάς σε από τις βρωμιές που φέρνουν οι δαίμονες στο μυαλό των ανθρώπων… (Άγιος Λουκάς ο Ιατρός)

Και η αποστασία γίνεται συνήθως διά λόγους συμβιβασμού, γιατί θέλουν να συμβιβασθούμε με τη ζωή της αμαρτίας ή θέλουν να συμβιβασθούμε με τους κρατούντες κάθε εποχής ή θέλουν να συμβιβασθούμε με την εκάστοτε πολιτική εξουσία. (Γέροντας Γεώργιος Γρηγοριάτης (Καψάνης))

Ας με ακούσετε, ας με ακούσετε όλοι εσείς οι κακοί κριταί των ξένων αμαρτιών. Εάν είναι αλήθεια, όπως και πράγματι είναι, ότι «έν ώ κρίματι κρίνετε, κριθήσεσθε» (Ματθ. ζ΄ 2), τότε ας είσθε βέβαιοι, ότι για όσα αμαρτήματα κατηγορήσαμε τον πλησίον είτε ψυχικά είτε σωματικά, θα περιπέσωμε σ’ αυτά. Και δεν είναι δυνατόν να γίνη διαφορετικά. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...