Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Καιρός Εμπορίου


 
Αυτό που συμβαίνει με το χρυσάφι, που δοκιμάζεται πολλές φορές από την φωτιά, το ίδιο συνήθως γίνεται και στις χρυσές ψυχές από τις δοκιμασίες.
Διότι εκείνη η ύλη( του χρυσαφιού) τη εμφανίζει πιο λαμπερή και καθαρή η ιδιοσυστασία της φλόγας, όταν έρχεται σε επαφή με αυτήν τόσο χρονικό διάστημα, όσο επιβάλλει ο νόμος της τέχνης. Και τους ανθρώπους που ως προς την διάνοια μοιάζουν με το χρυσάφι, το καμίνι των αλλεπάλληλων δοκιμασιών τους κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό πιο λαμπερούς και πολυτελείς από οποιοδήποτε χρυσάφι.
Γνωρίζετε λοιπόν πολύ καλά, πόσο είναι το κέρδος των σκευωρίων αυτού του είδους και ότι η ευτυχία της παρούσης ζωής είναι μόνο γυμνό όνομα, χωρίς περιεχόμενο, ενώ τα μέλλοντα αγαθά είναι πάγια, αμετακίνητα, μόνιμα, αθάνατα. Και δεν είναι μόνο αυτό το θαύμα της αρετής, ότι δηλαδή μας δίνει τέτοια βραβεία, αλλά ότι και πριν από τα βραβεία οι αγώνες της γίνονται βραβεία και δεν έρχεται φέρνοντας τα βραβεία στους νικητές μόνο μετά την λήξη του αγώνα, αλλά και μέσα σε αυτόν τον ίδιο τον στίβο πλέκει για’  αυτούς που αγωνίζονται λαμπρά στεφάνια.
Τώρα λοιπόν είναι καιρός για επιτυχία και πολύ κέρδος., ούτε ένας έμπορος άλλωστε θα μπορούσε να συγκεντρώνει τα εμπορεύματα καθισμένος στο λιμάνι, αλλά διασχίζοντας ατέλειωτα πελάγη, παλεύοντας ριψοκίνδυνα με τα κύματα και αγωνιζόμενος με την πείνα και τα θηρία του πελάγους και υποφέροντας πολλές άλλες δυσκολίες.
Αυτά λοιπόν αφού σκεφτείς και εσύ, ότι δηλαδή, αυτός ο καιρός των δεινών είναι καιρός εμπορίου και πολλής ευδοκιμήσεως και απερίγραπτων αμοιβών, άνοιξε τα φτερά της διάνοιάς σου και τίναξε την σκόνη της αθυμίας από πάνω σου ώστε να ζήσεις επιτέλους εν Χριστώ, να ζήσεις επιτέλους φυσιολογικά.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...