Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την επέτειο των «Ελευθερίων» των πόλεων της Μητροπόλεώς Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας


Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Χαρμόσυνα πανηγυρίζουμε σήμερα κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι την επέτειο της απελευθερώσεώς μας από τον βαρύ και μακροχ­ρόνιο τουρκικό ζυγό. Η σκέψη μας στρέφεται με ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν, που πολέμησαν, που θυσιάσθηκαν, που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας προκειμένου να βλαστήσει τον γλυκύ καρπό της ανεξαρτησίας που όλοι σήμερα απολαμβάνουμε. 


Η σκέψη μας στρέφεται στα όσα θυσίασαν οι πρόγονοί μας, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, όχι προς ίδιο όφελος, γιατί οι ίδιοι γνώριζαν ότι αγωνιζόταν με τον θάνατο σε ένα σκληρό και αδυσώπητο αγώνα, αλλά αγωνιζόταν για να χαρίσουν στην πατρίδα αυτό που είχε στερηθεί για πεντακόσια χρόνια, να τής χαρίσουν την αξιοπρέπεια και τη δόξα που έχασε, υπόδουλη σε έναν ξένο και βάρβαρο κατακτητή. αγωνιζόταν «για της πατρίδος την ελευθερία»· όχι για τη δική τους, γιατί η πατρίδα ήταν γι αυτούς τους ανθρώπους, γι αυτούς τους ήρωες η απόλυτη προτεραιότητα.
Αγωνιζόταν οι πατέρες μας για την πατρίδα· και αυτό κάνει τον αγώνα τους πιο σπουδαίο και τη θυσία τους πιο μεγάλη· αυτό κάνει και την τιμή και τον έπαινο που τους οφείλουμε και τους αποδίδουμε κάθε χρόνο πιο λαμπρά και πιο δίκαια. Μας κάνει όλους να υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής τους και μας δημιουργεί την υποχρέωση να αναλογιζόμαστε και το δικό μας καθήκον απέναντι στην πατρίδα.
Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν, άλλωστε, το περιεχόμενο των εθνικών εορτών και επετείων, περιεχόμενο που δεν πρέπει να τα ξεχνούμε ποτέ, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως άτομα και ως έθνος μέσα στην λαίλαπα τής παγκοσμιοποιήσεως που πλήττει τον σύγχρονο κόσμο. Το πρώτο είναι η απότιση τιμής στους προγόνους, στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξή μας, οφείλουμε την υπόστασή μας, οφείλουμε την Ελευθερία μας. Το δεύτερο είναι η συνειδητοποίηση του χρέους μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, στους ηρωικούς προγόνους μας, και απέναντι στην πατρίδα.
Καθώς όμως η φετινή επέτειος της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό βρίσκει την πατρίδα και το Έθνος μας στη δίνη μιας πολλαπλής κρίσεως, το μήνυμά της έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Και το μήνυμα της σημερινής επετείου δεν είναι άλλο από το παράδειγμα των πατέρων μας οι οποίοι έθεταν υπεράνω όλων, υπεράνω και του προσωπικού τους συμφέροντος, το συμφέρον και το καλό της πατρίδος.
Εάν οι πατέρες μας κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, εάν κατόρθωσαν να αναστήσουν και πάλι την υπόδουλη για αιώνες πατρίδα, δεν ήταν γιατί διέθεταν δυνάμεις, στρατούς, χρήματα και εξοπλισμούς· ήταν γιατί είχαν τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για χάρη της πατρίδος. Ήταν γιατί είχαν συνειδητοποιήσει την αλήθεια ότι εάν η πατρίδα δεν ευτυχεί και δεν ευημερεί, δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να ευτυχούν και να ευημερούν.
Αυτό, αδελφοί μου, είναι και το δικό μας χρέος σήμερα έναντι των ηρωικών προγόνων μας τους οποίους τιμούμε σήμερα, αυτών οι οποίοι με τη θυσία τους μας κληροδότησαν μια ελεύθερη πατρίδα. Είναι να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την ελευθερία της υπερβαίνοντας την προσκόλληση στο προσωπικό μας συμφέρον και αποφασίζοντας να τής προσφέρουμε όποια θυσία και αν χρειαστεί.
Και εάν εμείς αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο του χρέους, τότε θα έχουμε στην προσπάθειά μας και τη βοήθεια του Θεού, όπως την είχαν και οι πατέρες μας, και θα αναδειχθούμε αντάξιοι της δικής τους θυσίας και άξιοι του δώρου της ελευθερίας για την οποία εκείνοι θυσιάσθηκαν.

Ο Μητροπολίτης
Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...