Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Το "Βλαχογιάννειο Μουσείο" Βεροίας



Το «Βλαχογιάννειου Μουσείου» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας στεγάζεται σε κτίριο που παραχώρησε η οικογένεια Βλαχογιάννη το οποίο ανακαίνισε και διαμόρφωσε καταλλήλως η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
 Μέχρι και πρόσφατα σκοπός των εκθεμάτων ήταν να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης του νεότερου Ελληνισμού και ειδικότερα να προβάλλει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα (στολές- όπλα-φωτο- ιστορικά αντικείμενα της εποχής κτλ.) αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη της περιοχής της Βέροιας από τη Βυζαντινή εποχή μέχρι τις ημέρες μας (βυζαντινές εικόνες – ιερατικά άμφια- ιερά σκεύη κτλ).
Τον τελευταίο καιρό κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος το  «Βλαχογιάννειο Μουσείο» θα φιλοξενεί και την προσωπική συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, γνωστού Βεροιώτη απόστρατου αξιωματικού και συλλέκτη στρατιωτικού-πολεμικού υλικού.
Με τα νέα αυτά δεδομένα ο ισόγειος χώρος του «Βλαχογιάννειου Μουσείου» θα λειτουργεί με θέμα τον “Μακεδονικό Αγώνα”, ενώ ο πρώτος όροφος ως «Πολεμικό μουσείο» με την συλλογή του κ. Ντόντου, που θα περιλαμβάνει στολές (ελληνικές και ξένες) και αντικείμενα από το 1890 έως και σήμερα. 
''μπάρα'' ελληνικών μεταλλίων του Β ΄Π.Π.
Η έκθεση είναι πολύ μεγάλη (τεράστια) και αξιόλογη, ενώ ενδεικτικά να αναφερθεί ότι οι στολές μόνο, είναι 95 στον αριθμό!
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Κανέλλου Ντόντου θα γίνουν μέσα στο 2012, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Μακεδονίας.
Το  «Βλαχογιάννειο Μουσείο» Βέροιας βρίσκεται λεωφόρος Ανοίξεως και οδός Παστέρ γωνία. 
Φωτογραφίες από τα διάφορα εκθέματα μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...