Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΙΗ ΠΑΥΛΕΙΑ: Επετειακή εκδήλωση στη Νάουσα για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, μέσα από μουσική και τραγούδια.




Το βράδυ της 30ης Μαΐου η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργάνωσε στη Νάουσα , στο πλαίσιο των ΙΗ Παυλείων, επετειακή εκδήλωση ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως με τίτλο «Τραγουδώντας την Άλωση».
Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως, που επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, περιελάμβανε στο πρώτο μέρος τρία τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, που διευθύνει ο κ. Θωμάς Τσουκαλάς, με τα οποία το πολυπληθές κοινό εισήλθε στο πνεύμα και το νόημα της επετείου.
Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια της Πόλης από την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων των Καθηγητών της Σχολής της Μητροπόλεως «Κοσμάς Μαδυτινός» και στο τέλος ποντιακή μουσική και τραγούδι, ενώ εκτός προγράμματος τραγούδησε ένα ποντιακό τραγούδι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία για συμβολικούς λόγους πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν απόλυτο σκότος, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απέραντη λύπη της ψυχής όλων των Ελλήνων για το πάρσιμο της Πόλης, γινόταν προβολή οπτικοακουστικού υλικού με σπάνιες φωτογραφίες και καθημερινές εικόνες από την περιοχή της Πόλης και του Πόντου του περασμένου αιώνα.

Ένα ψαλμοτράγουδο αφιέρωσαν οι διοργανωτές στο σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα που στις 29 Μαΐου έχει επέτειο της εις επίσκοπον χειροτονίας του που έγινε το έτος 1994. Το ψαλμοτράγουδο απέδωσε ο κ. Γεώργιος Ορδουλίδης.
Στον χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης ο σεβασμιώτατος τόνισε:
«Ελάχιστα γεγονότα στο πέρασμα των αιώνων άφησαν τόσο έντονα τα ίχνη τους στην ιστορία της ανθρωπότητας όσο το γεγονός της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους σαν χθες πριν από 559 χρόνια. Κι ήταν και τότε Τρίτη, όπως και φέτος, εορτή της αγίας Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης, όταν μπήκαν οι Τούρκοι μέσα στην Πόλη των πόλεων, μέσα στο καύχημα της Οικουμένης, όπως την ονόμαζαν οι εγκωμιαστές της, για να αρπάξουν και να λεηλατήσουν, ό,τι οι ευσεβείς αυτοκράτορες και οι ένδοξοι στρατηγοί είχαν συγκεντρώσει σ’ αυτήν την μεγαλόπολη στο πέρασμα των αιώνων. Μπήκαν για να γκρεμίσουν και να βεβηλώσουν ό,τι ανήγειρε η αγάπη των βυζαντινών για την τέχνη και ο σεβασμός τους για τον Θεό.
Μπήκαν για να σβήσουν με την αγριότητα το φως που έκαιγε στη Βασιλεύουσα και αντιφέγγιζε και φώτιζε όλη την οικουμένη. Να γιατί η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι μια θλιβερή και οδυνηρή επέτειος μόνο για μας τους Έλληνες, που είδαμε να γκρεμίζεται η χιλιόχρονη ένδοξη αυτοκρατορίας μας και βρεθήκαμε υπόδουλοι σ’ έναν αλλόθρησκο και σκληρό κατακτητή, είναι συγχρόνως η επέτειος ενός ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τη ροή της ιστορίας στην Ευρώπη και μετέβαλε τις συνθήκες σε όλον τον κόσμο.
Η επέτειος της Αλώσεως είναι, λοιπόν, αναμφίβολα ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που στάθηκαν στα τείχη της Πόλεως, με πρώτο τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για να υπερασπίσουν την πατρίδα και την ελευθερία τους, α ιερά και τα όσια του Γένους και αρνήθηκαν να τα παραδώσουν αμαχητί. Ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που πιστοί στο χρέος προτίμησαν τον ένδοξο θάνατο από την επονείδιστη φυγή. Ημέρα μνήμης για την μεγάλη καταστροφή που θρήνησε και θρηνεί ο ελληνισμός.
Είναι, όμως, και ημέρα περισυλλογής γιατί τις αλλαγές στην ιστορία δεν τις προκαλεί η ανεξέλεγκτη ροή των πραγμάτων ή η τύχη, αλλά τη συνδημιουργούν οι άνθρωποι με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους. Και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως δεν την προκάλεσε μόνον η αυξανόμενη δύναμη των Τούρκων και η ασυγκράτητη φιλοδοξία και ορμή τους, αλλά και οι διχογνωμίες και οι διχόνοιες των Βυζαντινών, εκείνων που είχαν ζητήσει πριν από χρόνια την βοήθεια των Τούρκων εναντίον των αδελφών τους για να επικρατήσουν στον θρόνο. Εκείνων που άπρακτοι περίμεναν βοήθεια από την Δύση, μία βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ. Εκείνων που μέχρι την ύστατη ώρα έδειχναν να μην συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και έριζαν αν είναι προτιμότερο, όπως γράφει ο ιστορικός Δούκας «Φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Και επειδή οι κύκλοι της ιστορίας επαναλαμβάνονται έχουμε χρέος να αγρυπνούμε και αντί να θρηνούμε μόνο για τα «περασμένα μεγαλεία» του ποιητού, ας φροντίσουμε να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος, γιατί μόνο έτσι οι ιστορικές επέτειοι που τιμούμε θα έχουν αξία και σημασία για τη ζωή μας και την πορεία του Έθνους μας.
Γι αυτό και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής επετειακής και ιστορικής εκδηλώσεως για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία εντάσσεται στα ΙΗ Παύλεια, για την ευκαιρία που μας προσφέρουν να θυμηθούμε και εμείς αυτήν την επέτειο μέσα από την μουσική και τα τραγούδια του Βυζαντίου και του Πόντου. Και ταυτόχρονα να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου για την Ελευθερία που απολαμβάνουμε εκατό χρόνια τώρα.»
Πριν ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης αλλά κυρίως τον κ Δήμαρχο και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού για τις διευκολύνσεις που παρέχουν στη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νάουσα.
Η Παιδική χορωδία της ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Παραδοσιακή ορχήστρα καθηγητών της Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.
Ανάγνωση κειμένων στο πνεύμα της επετείου
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης τραγουδάει ποντιακό τραγούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...