Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Αποστομωτική επιστολή "φωτιά" του Μητροπολίτη Σπάρτης στον Γ.Γ. Θρησκευμάτων


Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
Ο Μητροπολίτης απέστειλε επιστολή με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καλαντζή, σχετικά με την μισθοδοσία των κληρικών.
Η επιστολή του κ. Ευσταθίου έχει ως εξής:
Πρόσεξα από το διαδίκτυο όσα είπατε στα «ΝΕΑ» για την πρόταση του ΚΕΠΕ που αφορά στην περικοπή της μισθοδοσίας των κληρικών, την οποία χαρακτηρίσατε ως ασύμφορη.
Θα μου επιτρέψετε να καταγράψω εδώ κάποιες προσωπικές μου παρατηρήσεις για το ίδιο θέμα, αλλά από άλλη οπτική γωνία.

α) Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία με τρόπο αξιοθαύμαστο δεν πρέπει να το συσχετίζουμε με τη μισθοδοσία του κλήρου. Είναι δυνατό οι κληρικοί μας, οι γενναίοι αυτοί συμπαραστάτες στον πόνο και στη δοκιμασία του λαού μας, να σκεφτούν εκδικητικά και να αποφασίσουν να αναστείλουν την όποια προσφορά τους, επειδή η Πολιτεία με ενδεχόμενη -αχαρακτήριστη- απόφασή της θα κόψει τον μισθό τους;
Είναι δυνατό να φανταστούμε έναν πατέρα να στερεί από το παιδί του κάθε υλική και ηθική βοήθεια, επειδή το παιδί του συμπεριφέρθηκε με σκληρότητα απέναντί του;
Αν αυτό δε γίνεται με οποιονδήποτε πατέρα και οποιοδήποτε παιδί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, πως είναι δυνατό να το διανοηθεί και να το κάνει η πνευματική τροφός του λαού μας και στοργική Μητέρα του, η Εκκλησία; Το ακόμη χειρότερο είναι να στερήσει από τα παιδιά της τη συμπαράστασή της χωρίς αυτά να φταίνε σε τίποτε, γιατί η Πολιτεία έδειξε το σκληρό πρόσωπό της προς τους εκπροσώπους της Εκκλησίας.
β) Η σκέψη σας, ότι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας εκτιμάται για το έτος 2011 σε 100 εκατομμύρια έχει επίσης μία αδύνατη πλευρά.
Το κόστος της υλικής προσφοράς της ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, διότι πρέπει να υπολογιστεί και η σε είδος προσφορά της, η οποία φθάνει τα 50 εκατομμύρια.
Όμως δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συμπαράστασή της στα υλικά αγαθά, δοθέντος ότι η ηθική της αρωγή είναι αξιοθαύμαστη και αξεπέραστη.
Οι κληρικοί μας αυτά τα ποσά που διαθέτουν σήμερα για τον λαό μας ούτε επιθυμούν ούτε μπορούν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους, έστω και αν γίνουν φτωχοί όσο και οι πιο φτωχοί του λαού μας.
Κανένας δε θα τους δικαιολογήσει, αν από αυτά που συγκεντρώνουν για τους άλλους κάποια τα χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους, αλλά ούτε και οι δυνάμενοι θα τα προσφέρουν υπέρ των κληρικών μας, γιατί κάποιοι τα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αντικληρικό πνεύμα στην εποχή μας.
γ) Είναι αλήθεια -και χαίρω, διότι το υπογραμμίζετε- ότι το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας γίνεται σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου μας και των Αγίων Πατέρων και με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχισθεί για όσο καιρό διαρκέσει η δοκιμασία και μετά το τέλος  αυτής, γιατί ο Κύριος το είπε με τα αλάνθαστα λόγια του «τους πτωχούς πάντοτε θα έχετε μαζί σας».
Όμως, καλέ μου κ. Γενικέ, πρέπει να ειπούμε στον λαό μας την αλήθεια.
Πολλές φορές λέμε εμείς οι κληρικοί, ότι το Κράτος πήρε το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά η Πολιτεία ποτέ δεν είπε ότι πήρε από την Εκκλησία αυτή την περιουσία. Γιατί δεν το λέτε και Σεις ως αρμόδιο Υπουργείο;
Βγείτε στα κανάλια και πέστε στον λαό μας ότι η Εκκλησία μας σε δύσκολες στιγμές έδωσε χάρη του εμπερίστατου λαού το 96% της περιουσίας της. Σας ….επιτρέπουμε να αποκρύψετε το γεγονός ότι και ένα μέρος αυτής της περιουσίας το άρπαξε  βιαίως  η Πολιτεία.
Πείτε, όμως, στον κόσμο ότι η περιουσία της Εκκλησίας εδόθη κατά 96%. Μας πονάει, όταν δεν το λέτε ευθέως. Μας πληγώνει η σιωπή σας. Γι’ αυτό και ο λαός μας συνεχίζει να ομιλεί περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Δεν το πείσαμε εμείς, γιατί δε βοηθήσατε εσείς. Δεν εντρέπονται και αρχηγοί κομμάτων η κομματικά στελέχη να ομιλούν γι’ αυτή την περιουσία και να προσθέτουν την κακόβουλη είδηση, ότι και γι’αυτή την περιουσία που έχει, δηλαδή το 4%, δεν πληρώνει φόρο.
Πόσες φορές το έχουμε πει, το έχουμε δημοσιεύσει, ότι πληρώνει η Εκκλησία όλους τους φόρους που πληρώνουν και όλα τα άλλα Νομικά Πρόσωπα. Φόρους δεν πληρώνουν οι Αιρετικοί  της Ελλάδος και οι Μουσουλμάνοι της Χώρας μας, για τους οποίους όμως δε λέγεται τίποτε. Γιατί δεν τα λέτε αυτά;
δ) Και κάτι τελευταίο. Πιέζεσθε ασφαλώς από πολλούς και ποικίλους να κόψετε τον μισθό των ιερέων.
Αυτών οι οποίοι είναι ήρωες και μάρτυρες, γιατί υπηρετούν τον λαό μας, και, ενώ οι άλλοι παράγοντες έχουν εγκαταλείψει τον λαό, μένουν κοντά στον πόνο του και στα προβλήματά του, γεγονός που φαίνεται ιδιαίτερα στα χωριά και στην επαρχία. 
Αυτών που είναι ήρωες και μάρτυρες, διότι έχουν πολύτεκνες οικογένειες οι περισσότεροι και πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με έναν πενιχρό μισθό, χωρίς να μπορούν να εργασθούν  και σε άλλη εργασία, αφού το ράσο τους τους εμποδίζει.
Αυτών που είναι στοργικοί πατέρες με υποχρεώσεις πολλές, αφού πρέπει να φροντίζουν όχι μόνο για το ψωμί των παιδιών τους, αλλά και για τη διατροφή των φτωχών, των αστέγων και των παντελώς αναργύρων ενοριτών τους, στους οποίους έχουν χρέος  να ανοίξουν – και το κάνουν – όχι μόνο το πορτοφόλι τους, αλλά και το σπίτι τους.
Γιατί δε λέτε ότι «δεν μπορούμε να το κάνουμε, αφού  δεν μπορούμε να αθετήσουμε την υπογραφείσα συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας  με την οποία η δεύτερη πήρε το 96% της περιουσίας της πρώτης.
Η Πολιτεία έναντι αυτής της προσφοράς της Εκκλησίας έχει αναλάβει τη μισθοδοσία του ιερού Κλήρου και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών.
Κάτω από αυτό το κείμενο έβαλαν τις υπογραφές τους η τότε Κυβέρνηση  και ο τότε Αρχιεπίσκοπος. Αν το κάνουμε, θα είμαστε ένας οργανισμός ασυνεπής και αφερέγγυος»;
Έτσι, εάν μιλήσετε, θα απαλλαγείτε από τις οχλήσεις όλων εκείνων  που ευρίσκουν ευκαιρία να χύνουν το δηλητήριο της ψυχής τους στ’ αυτιά ευτυχώς προς το παρόν και όχι στις καρδιές των Ελλήνων πολιτών.
Ας ευχηθούμε να μη συντελεστούν ανοσιουργήματα για τα οποία θα κλάψουμε, όταν θα είναι αργά.
Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

πηγή:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...