Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Αποφθέγματα περί Μετανοίας και Εξομολογήσεως (1)



Μητέρα η μετάνοια και γνήσιο παιδί της η σωτηρία της ψυχής.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Η χάρη της Αγίας Τριάδος δίνει τη συγχώρεση στον μετανοούντα άνθρωπο, διαμέσου της πολλής καλοσύνης και της υπερβολικής αγάπης.
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

Τα αμαρτήματά μας, όπως είναι φυσικό, συμβαίνει και να μετριούνται και να αριθμούνται, ενώ αντίθετα η φιλανθρωπία του Θεού είναι αμέτρητη και οι ευσπλαχνίες Του αναρίθμητες. Γι’αυτό δεν έχουμε καιρό για απόγνωση, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη φιλανθρωπία Του και να κατακρίνουμε τ’ αμαρτήματά μας, των οποίων η συγχώρεση, όπως λέγει η Αγία Γραφή, επιτυγχάνεται χάρη στην ειλικρινή μας μετάνοια και στο Αίμα που έχυσε στη σταυρική Του θυσία ο Χριστός.
Άγιος Βασίλειος ο Μέγας


Έλεγαν για κάποιο γέροντα ότι, όταν του έλεγε ο λογισμός: «Άφησέ την σημερινή ημέρα και αύριο μετανοείς», απαντούσε στον πονηρό λογισμό του λέγοντας: «Όχι, σήμερα θα μετανοήσω και αύριο ας γίνει το θέλημα του Θεού».

Αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της ψυχής του, διατρέχει διπλό κίνδυνο: ή να αρπαχθεί ξαφνικά από το θάνατο, ή να εγκαταλειφθεί από τη Χάρη του Θεού. Και στις δύο περιπτώσεις το κακό είναι μεγάλο, γιατί η ζημιά είναι ο θάνατος της ψυχής. Γι’ αυτό, ο ιερός Χρυσόστομος προτρέπει λέγοντας: «μην αναβάλλετε να επιστρέψετε προς τον Κύριο γιατί είναι άγνωστη η ώρα του θανάτου».
Άγιος Νεκτάριος ο Πενταπόλεως

Όπως ακριβώς ο άνθρωπος, που βαπτίζεται από ιερέα φωτίζεται με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, έτσι και αυτός που εξομολογείται με συντριβή ψυχής, παίρνει από τον ιερέα τη συγχώρεση με τη δύναμη της Χάριτος του Χριστού.
Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

Για τον άνθρωπο που συνηθίζει να μετανοεί συχνά, η σκέψη της εξομολόγησης τον συγκρατεί σαν χαλινάρι και δεν τον αφήνει ν’ αμαρτήσει.
Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης

Πώς ένας αμαρτωλός γίνεται το ιερό βήμα του Θεού; Όταν μετανοεί με ειλικρίνεια.
Ευάγριος ο Ποντικός

Ο φιλάνθρωπος Θεός μας δίνει τη δυνατότητα να εξαφανίσουμε τα αμαρτήματά μας και ν’ αποφύγουμε την αιώνια τιμωρία, με την εξομολόγηση και τη μετάνοια.
Άγιος Γρηγόριος Νύσσης

Όπως ακριβώς μία σπίθα, όταν πέσει στο απέραντο πέλαγος, εξαφανίζεται αμέσως, έτσι ακριβώς, όσες αμαρτίες και αν έχεις διαπράξει, με την εξομολόγηση εξαφανίζονται πέφτοντας στο απέραντο πέλαγος της αγάπης του Θεού. Και τι λέγω πέλαγος; Το πέλαγος έχει τέλος, η δε ευσπλαχνία του Θεού είναι άπειρη.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Όπως οι άρρωστοι χρειάζονται τις εγχειρήσει και τις καυτηριάσει για την υγεία που έχασαν, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε τις δοκιμασίες και τη μετάνοια από το πλήθος των αμαρτιών μας, για να επαναποκτήσουμε την αρχική υγεία της ψυχής μας.
Όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός

Τ’ αμαρτήματά σας είναι οι εχθροί σας. Σας καταδιώκουν, αλλά μέχρι τη θάλασσα. Όταν θα μπείτε σ’ αυτήν γλιτώνετε, και αυτά σβήνουν. Η θάλασσα είναι η μετάνοια.
Άγιος Αυγουστίνος Ιππώνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...