Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πανήγυρις για την μετακομιδή τεμαχίου λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού


Με περισσή λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28-29 Μαΐου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά η πανήγυρις για την  μετακομιδή τεμαχίου λειψάνου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και Θαυματουργού από την Συμφερούπολη της Ουκρανίας στην Ιερά Μονή.
Κάτα το εσπέρας της 28ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου ο οποίος στο τέλος του εσπερινού κήρυξε και τον θείο λόγο σημειώνοντας την μεγάλη προσφορά του αγίου Λουκά στην επιστήμη της ιατρικής αλλά και το ότι αν και πολυάσχολος και διωκόμενος από το άθεο καθεστώς εκείνος  πάντα μεριμνούσε για το ποίμνιό του, λειτουργούσε και ομολογούσε χωρίς φόβο και πάθος την αγάπη του προς τον Χριστό και την Εκκλησία του.
Σον μέγα πολυαρχιερατικό εσπερινό συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Εδδέσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, , Κοζάνης κ. Παύλος Κιλκισίου και Πολυανής κ. Εμμανουήλ και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Το πρωί της 29ης Μαΐου τελέστηκε ο αναστάσιμος όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κοζάνης κ. Παύλου και εν συνεχεία τελέστηκε πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελάσσονος κ. Βασιλείου, επίσης στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:  Κοζάνης κ. Παύλος, Κιλκισίου και Πολυανής κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν τα εγκώμια προς τον Άγιο Λουκά  και εν συνεχεία λιτανεία πέριξ του υπό ανέγερση επιβλητικού Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά.
Στο τέλος μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Βεροιάς κ. Παντελεήμων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τους Αρχιερείς, τους ιερείς αλλά και όλον τον πιστό λαό του Θεού που προσήλθε κατά εκατοντάδες να τιμήσει τον Άγιο Λουκά τόνισε την σκανδαλώδη αγάπη του Αγίου που δείχνει σε όλους τους Έλληνες. Μία αγάπη η οποία εκδηλώνεται με τα πολλά θαύματα που πραγματοποιούνται στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά όπου φυλάσσεται ιερό τεμάχιο από το λείψανο του Αγίου καταστώντας την Ιερά Μονή μία σύγχρονη «κολυβήθρα του Σιλωάμ», «το Νοσοκομείο του Αγίου»όπως χαρακτηρίστηκα επισήμανε.
Ο Σεβασμιώτατος Βεροίας κ. Παντελεήμον σημείωσε ότι: «…τα θαύματα που γίνονται δεν πραγματοποιούνται μόνο για την θεραπεία και την ίαση εκείνων που τα ζητούν, αλλά οικονομεί ο Θεός να γίνονται και για τη θεραπεία και την ίαση της ψυχικής τυφλώσεως που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο και του στερεί τη χαρά να βλέπει, να αισθάνεται και να ζει με τον Θεό…».
Ανήμερα της πανηγύρεως τελέστηκε μεθέορτος εσπερινός και εψάλει και η παράκληση του Αγίου Λουκά. Όλο το διάστημα της πανηγύρεως τέθηκαν σε προσκύνηση τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Λουκά τα οποία ασπάστηκαν πλήθος προσκυνητών απ’ όλη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Η κυρίως εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και Θαυματουργού είναι στις 11 Ιουνίου.
Κάθε Τρίτη απόγευμα τελείται στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά (Βέροια) ο εσπερινός και η παράκληση του Αγίου Λουκά και τίθενται σε προσκύνηση τα χαριτόβρυτα λείψανά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...