Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η εορτή των Εισοδίων στη Βέροια και Δοξολογία για τις Ένοπλες Δυνάμεις 2012 (φωτορεπορτάζ)


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θετόκου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου Βεροίας. Στη συνέχεια τέλεσε Δοξολογία με την ευκαιρία της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και τρισάγιο υπερ των πεσόντων στο ηρώο της πόλης.


Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:
««Υπερίπταται, Θεοτόκε αγνή, το θαύμα σου την δύναμιν των λόγων».
Δεύτερη στη σειρά των θεομητορικών εορτών η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμάται από την Εκκλησία μας και πανηγυρίζεται ως ένα μέγα και θαυμαστό γεγονός που προδηλώνει το θαύμα που επρόκειτο να βιώσει η Παναγία μας και δι’ αυτής και ο κόσμος ολόκληρος.
Μέγα και θαυμαστό γεγονός το ότι οι γονείς της αποφασίζουν να αφιερώσουν στον Θεό το τέκνο τους που τόσο πολύ επόθησαν να αποκτήσουν· αποφασίζουν να αφιερώσουν τον καρπό της προσευχής τους στον κατεξοχήν χώρο της προσευχής, στο ναό του Θεού· αποφασίζουν να αφιερώσουν την τριετίζουσα Μαριάμ στον Θεό ο οποίος τους την χάρισε και ο οποίος την προόριζε για την πιο μεγάλη και υψηλή τιμή την οποία αξιώθηκε ποτέ άνθρωπος, να γίνει Μητέρα του Θεού.
 
Μέγα και θαυμαστό γεγονός ότι εισέρχεται η Μαριάμ στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου εισερχόταν μόνο ο Αρχιερεύς, και παραμένει εκεί για να προετοιμαστεί για τη μεγάλη κλήση που επρόκειτο να λάβει.

Η είσοδος, λοιπόν, της Παρθένου στα Άγια των Αγίων αποτελεί το δεύτερο στάδιο του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, που τελεσιουργείται με τρόπο ασύλληπτο για την ανθρώπινη λογική και είναι αδύνατο να εκφρασθεί με λέξεις. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα ο ιερός υμνογράφος ψάλλει σήμερα: Υπερίπταται, Θεοτόκε αγνή, το θαύμα σου την δύναμιν των λόγων».

Το θαύμα, όμως, της σημερινής εορτής δεν είναι το μοναδικό θαύμα που συνδέεται με τη Θεοτόκο και «υπερίπταται ... την δύναμιν των λόγων». Ολόκληρη η ζωή της είναι ένα θαύμα και ένα μυστήριο το οποίο μόνο με την πίστη μπορούμε να προσεγγίσουμε· είναι ένα θαύμα το οποίο μόνο με την αγάπη μας προς τον θεό μπορούμε να κατανοήσουμε· γιατί είναι ένα θαύμα που επιτελεί ο Θεός από την αγάπη του για τον άνθρωπο, για τον καθένα από εμάς προσωπικά και για όλο το ανθρώπινο γένος, το οποίο εξαιτίας της αμαρτίας των πρωτοπλάστων είχε στερηθεί την ευδαιμονία του παραδείσου. Για την αγάπη του, λοιπόν, προς τον άνθρωπο αποφασίζει ο Θεός να γίνει άνθρωπος. Από την αγάπη του για τον άνθρωπο επιλέγει να γίνει άνθρωπος λαμβάνοντας σάρκα από έναν άνθρωπο, απ΄ την Υπεραγία Θεοτόκο. Και προκειμένου να υλοποιήσει αυτήν την αγάπη τελεσιουργεί το θαύμα που εορτάζουμε σήμερα. Δέχεται στο ναό του αυτή που επρόκειτο να δεχθεί τη θεότητα στα σπλάγχνα της. Δέχεται στο ναό του αυτή που επρόκειτο να γίνει ναός έμψυχος του βασιλέως της δόξης, και με την είσοδό της προοιωνίζεται την είσοδο των ανθρώπων στη βασιλεία των ουρανών χάρη στην ενανθρώπιση του Χριστού που θα γίνει πραγματικότητα διά της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Όμως, αδελφοί μου, το θαύμα της Θεοτόκου που εορτάζουμε σήμερα δεν είναι το μόνο θαύμα που συνδέεται με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αναρίθμητα τα θαύματά της και πολυάριθμες οι ευεργεσίες της στον κόσμο και στους ανθρώπους που αιτούνται τη χάρη της και προστρέχουν στη βοήθειά της. Αναρίθμητα όμως και τα θαύματά της για χάρη του ευσεβούς Έθνους μας για το οποίο υπήρξε πάντοτε προτάτις και υπέρμαχος στρατηγός, φύλαξ και πρόμαχος, σκέπη και φρουρός ακοίμητος σε όλες τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές του ιστορικού του βίου. Γι’ αυτό και την τιμούμε και τη δοξάζουμε και τη γεραίρουμε κλήρος και λαός. Γι’ αυτό με ευγνωμοσύνη πολλή στρέφονται προς την ιερή μορφή της και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας και την ευχαριστούν για την ακαταίσχυντη προστασία που προσέφερε στον στρατό μας σε όλους τους κρίσιμους αγώνες υπέρ πίστεως και πατρίδος. Γι’ αυτό και τη θεωρούν διαρκή και μόνη προστάτιδά τους, την τιμούν και την επικαλούνται πάντοτε.

Αδελφοί μου, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι πάντες αναζητούν ισχυρούς προστάτες. Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία η πατρίδα και ο κόσμος ολόκληρος ταλανίζεται εξαιτίας διαφόρων κρίσεων και αντιπαραθέσεων: κρίσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές, αντιπαραθέσεις στρατιωτικές και πολεμικές αυξάνουν την ανησυχία μας και απαιτούν την εγρήγορσή μας Ας μην ξεχνούμε όμως ότι εμείς έχουμε στη διάθεσή μας την κραταιά προστασία και σκέπη της Παναγίας μας· και μαζί με όλα όσα θα πρέπει να κάνουμε, μπορούμε και θα πρέπει να καταφεύγουμε και σε αυτήν, και να ζητούμε τη βοήθεια και την προστασία της και για τα ατομικά μας ζητήματα αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Και να είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούμε να επαναλαμβάνουμε και εμείς τα λόγια του ιερού υμνογράφου: «Υπερίπταται, Θεοτόκε αγνή, το θαύμα σου την δύναμιν των λόγων... όθεν ευχαρίστως βοώ σοι· όντως ανωτέρα πάντων υπάρχεις, Παρθένε αγνή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...