Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον ιερό ναό αγίων Αρχαγγέλων στα Ασώματα.


Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία στον ιερό ναό αγίων Αρχαγγέλων στα Ασώματα του Δήμου Βέροιας, με την ευκαρία της επερχόμενης πανηγύρεως του ναού.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:
««Τέκνον, μνήσθητι ότι απέβαλες τα αγαθά σου εν τη ζωή σου». (Λουκ. 16-25)
Δύο πραγματικότητες μας παρουσιάζει, αφελφοί μου, το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: μια επίγεια και μία ουράνια, μία εγκόσμια και μία υπερκόσμια, μία του παρόντος και μία του μέλλοντος. Δύο πραγματικότητες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο αντίστοιχες, που είναι σαν να βλέπεις στη μία το είδωλο της άλλης, ή σαννα βλέπεις στον καθρέπτη την εικόνα της μίας από τις δύο.

Και όντως η μία πραγματικότητα είναι απείκασμα της άλλης, μόνο που η μία διαρκεί μερικά μόνο χρόνια, όσα διαρκεί η ανθρώπινη ζωή, και η άλλη διαρεκί αιώνια, και δεν μπορεί ο άνθρωπος να επιλέξει εκ των υστέρων ποιά από τις δύο θέλει να βιώσει στην επίγεια ζωή του.
Στην επίγεια πργματικότητα ο ένας άνθρωπος είναι πλούσιος σε χρήματα και σε κτήματα αλλά πτωχός σε αγάπη και συμπάθεια για τον συνάνθρωπό του , για τον πρτωχό Λάζαρο, ο οποίος περιμένει στα σκαλοπάτια του αρχοντικού του να χορτάσει απ΄τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του.
Ο Λάζαρος είναι πτωχός σε υλικά αγαθά, αλλά πλούσιος σε υπομονή και καρτερία, και δεν διαμαρτύρεται για την κατάστασή του ούτε για την σκληρότητα του πλουσίου. Υπομένει συωπηλά και αδιαμαρτύρητα την «κοινωνική αδικία» και την μεταποιεί σε αρετή. Και γι αυτήν την αρετή του, γι αυτήν την υπομονή του αμοίβεται από τον θεό μετά τον θάνατό του με τα αγαθά της αιωνίου ζωής.
Σε αντίθεση με τον σκληρόκαρδο πλούσιο ο οποίος οδυνάται στην φλόγα της κολάσεως, ο Λάζαρος απολαμβάνει την ευτυχία της ουρανίου μακαριτότητος και αναπαύεται από τους κόπους της παρούησς ζωής.
Η αντιστροφή της πραγματικότητος της επθγείου ζωής δεν είναι, αδελφοί μου, αποτέλεσμα της σκληρότητος του Θεού ούτε ζήτημα τιμωρίας του πλουσίου. Ο πλούσιος, άλλωστε, δεν «τιμωρείται» επειδή ήταν λπούσιος, αλλά επειδή ήταν σκληρόκαρδος και ανελεήμων, επειδή δηλαδή ο ίδιος με τη στάση και τη συμπεριφορά του έκοψε τις γέφυρες με τον πλησίον του, θεωρώντας τον υποδεέστερό του και ανάξιο για να ασχοληθεί μαζί του. Γι αυτό και μετά θάνατον βρίσκεται εκεί όπου οι άνθρωποι είναι μόνοι, γιατί δεν υπάρχει η αγάπη, την οποίαν εκοσίως αρνήθηκαν στη ζωή τους, και γιατί, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ο Θεός. Και μπορεί ο πλούσιος να συνειδητοποιεί τώρα την παρουσία του Λαζάρου και να επιθυμεί τη βοήθειά του στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όμως αυτό είναι αδύνατο, γιατί «χάσμα μέγα εστήρικται», γιατί, δηλαδή, υπάρχει μεγάληαπόσταση ανάμεσά τους, απόσταση που δημιούργησε ο ίδιος ο πλούσιος, όταν εν ζωή αγνοούσε και περιφρονούσε τον πτωχό Λάζαρο.
Η κραυγή της αγωνίας και της οδύνης του όμως φθάνει μέχρι σε μας, μέσω του ιερού ευαγγελίου και μας διδάσκει τι πρέπει να κάνουμε για να μη βρεθούμε και εμείς στην ίδια θλοβερή και οδυνηρή κατάσταση με τον πλούσιο.
Αδελφοί μου, η πραγματικότητα που περιγράφει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, είναι δυστυχώς μία δυσάρεστη πραγματικότητα που την ζούμε και την αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας. Είναι όμως συγχρόνως και μία ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός, την οποία να εκμεταλευτούμε σωστά και την μεταποιήσουμε σε αρετή ευάρεστη στο θεό, θα αξιωθούμε των αγαθών της ουρανίου βασιλείας του. Έτσι όσοι έχουν χρήματα και δυνατότητες ας μην αδιαφορήσουν για τον αδελφό τους που έχει ανάγκη και ας μην τον αντιμετωπίζουν με σκληρότητα και ψυχρότητα. Ας βλεπουν στο πρόσωπό του το πρόσωπο του Χριστού και αυτό ας ξενίζουν και αυτό ας περιθάλπουν και αυτό ας ευεργετούν, μιμούμενοι και το παράδειγμα του εορταζομένου σήμερα αγίου ιωάννου του Βατάζη, του αυτοκράτορος και ελεήμονος.
Και όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ας μην απελπίζονται, γιατί ο Θεός δεν θα τους εγκαταλείψει, εφόσον ο ίδιος ταυτίζει τον εαυτό του με κάθε άνθρωπο που πάσχει και δυστυχεί, αλλά ας υπομένουν και ας προσεύχοναι και για όσους φέρονται με αδιαφορία και σκληρότητα, ώστε να βρουν και αυτοί και όλοι μας το έλεος και την ευσπλαγχνία του φιλανθρώπου Θεού και να απολαύσουμε την αιώνια ζωή και τα αγαθά που ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν στη χαρά της βασιλείας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...