Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ζήσε σοφά, δηλαδή ζήσε με αγάπη.



"Τον αδελφό που τον είχες μέχρι χθες πνευματικό και ενάρετο, μην τον κρίνεις σήμερα, επειδή ο πονηρός σ’ έβαλε να τον μισήσεις, ως κακό και φαύλο. Αλλά με την αγάπη που μακροθυμεί, έχοντας στο νου σου τα χθεσινά καλά, διώξε το σημερινό μίσος της ψυχής.
Εκείνον που ως χθες τον επαινούσες ως καλό και τον εγκωμίαζες ως ενάρετο, μην τον κακολογήσεις σήμερα ως κακό και φαύλο, επειδή μετέβαλλες την αγάπη σου σε μίσος, προβάλλοντας τον κακό λόγο του αδελφού ως πρόσχημα του δικού σου μίσους. Αλλά εξακολούθησε τους επαίνους σου, έστω και αν ακόμη κυριαρχείσαι από τη λύπη, και με τον τρόπο αυτόν επανέρχεσαι στην ίδια σωτηριώδη αγάπη.
Όταν συνομιλείς με άλλους, πρόσεχε μήπως εξαιτίας της λύπης που διατηρείς ακόμα κρυμμένη, νοθεύσεις το συνηθισμένο έπαινο του αδελφού, ανακατώνοντας ασυναίσθητα στους λόγους σου την κατηγορία. Στη συνάντηση με τους άλλους να χρησιμοποιήσεις αγνό έπαινο του αδελφού και να προσεύχεσαι γι’ αυτόν ειλικρινά σαν να προσεύχεσαι για τον εαυτό σου. έτσι θα ελευθερωθείς πολύ σύντομα από το ολέθριο μίσος.

Αν κάποιος επειδή πειράζεται από τον διάβολο επιμένει να σε κακολογεί, εσύ μη βγεις από την κατάσταση της αγάπης, καθώς ο ίδιος δαίμονας πειράζει και σένα κατά διάνοια. Και δε θα βγεις από την κατάσταση αυτή, αν ενώ σε κατηγορεί, εσύ εύχεσαι το καλό του, αν ενώ σε δυσφημεί, εσύ φανείς συμφιλιωτικός. Αυτή είναι η οδός της κατά Χριστόν φιλοσοφίας. Και όποιος δεν βαδίζει αυτή την οδό, δεν συγκατοικεί με τον Χριστό.
Μη νομίζεις ότι σε αγαπούν εκείνοι που σου μεταφέρουν λόγια τα οποία σου προξενούν λύπη και μίσος εναντίον του αδελφού, ακόμα και αν σου φαίνονται ότι λεν αλήθεια. αλλά να τους αποστρέφεσαι σαν θανατηφόρα φίδια, ώστε κι εκείνους να σταματήσεις να κατηγορούν, και την δική σου ψυχή να απαλλάξεις από την κακία".
Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής 

---------------------------------------------

  Νομίζω δεν χρειάζεται επεξήγηση ο λόγος του Αγίου.
Ας έχουμε απλότητα και ταπείνωση ώστε να δεχθούμε αυτόν τον προτρεπτικό και αφυπνιστικό λόγο του Αγίου ώστε να προαγόμαστε πνευματικά και να διατηρούμε την ειρήνη στην καρδιά μας.
Γιατί κάποιες φορές είναι σα να μαχόμαστε να χάσουμε την ειρήνη από την καρδιά μας, αποδεχόμενοι την κακία και το μίσος.
Το βασικό θεμέλιο της σχέση μας με τον Χριστό είναι η απλότητα της καρδιάς μας και το ταπεινό φρόνημα. Έτσι η σχέση μας θα γίνει βαθύτερη και σταθερότερη. Έτσι η αγάπη θα φωτίζει την ύπαρξή μας.
Ο χριστιανός δεν είναι ο χαζός που δεν καταλαβαίνει εάν κάποιος τον κακολογεί ή τον αδικεί. 
Ο χριστιανός είναι σοφός και γι'αυτό δεν μένει στην κακία και στην αδικία. Απαντά στην κακία με καλοσύνη, στην αδικία με προσευχή και συγχώρεση, στο μίσος με αγάπη, στο σκοτάδι με φως, στον εγωισμό με ταπείνωση.
Αχ...μακάρι να καταλαβαίναμε πόσο απλή είναι η σωτηρία μας. Διότι όντως ο Χριστός μας ζητά απλά πράγματα. Και μας ζητά απλά πράγματα διότι και ο ίδιος ήταν απλός.
Ο εγωισμός μας τα κάνει περίπλοκα, γιατί δεν βλέπουμε το δάσος αλλά μένουμε στο δένδρο.
Η σωτηρία μας έρχεται κάνοντας απλά πράγματα.
Τόσο απλά, όσο είναι και το σχήμα του Σταυρού.

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...