Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

50 χρόνια από την κοίμηση του αγίου Λουκά του ιατρού

Κατά το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώθηκε ο κύκλος του εορτασμού των 50 χρόνων από την κοίμηση του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο σεβ. Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως κ. Λάζαρος συνοδευόμενος από ομάδα 30 κληρικών και επιστημόνων από την Ουκρανία οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν μέρος σε διεθνές συνέδριο για τον άγιο Λουκά που διοργανώθηκε στην Αθήνα.


Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Λάζαρος χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην ιερά μονή Παναγίας Καλλίπετρας, στη διάρκεια του οποίου έγινε και κουρά μοναχού ο οποίος έλαβε το όνομα Θεοδόσιος (εκ της αγίας οικογενείας των Παλαμάδων).
Το πρωί της εορτής του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον ιερό ναό αγίου Λουκά της μονής Δοβρά, κατά το οποίο προεξήρχε ο σεβ. Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως κ. Λάζαρος ενώ έλαβαν ακόμη μέρος οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Κοζάνης κ. Παύλος, Δράμας κ. Παύλος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Βεροίας κ. Παντελεήμων, καθώς και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βεροίας κήρυξε το θείο λόγο και προσέφερε μία αρχιερατική ράβδο στον Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως. Ο τελευταίος εξέφρασε το θαυμασμό του για τον περικαλλή ναό και την τιμή προς τον άγιο Λουκά και προσέφερε στον σεβασμιώτατο ένα τεμάχιο ιερού λειψάνου του αγίου Γουρία ο οποίος υπήρξς ιεαπόστολος στην Κίνα.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε πνευματική εκδήλωση στο Παύλειο Πολιτιστικό Ίδρυμα της ιεράς Μητροπόλεως κατά την οποία, μετά τον χαιρετισμό του σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, μίλησαν ο Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, η Καθηγητρια Ιατρικής κ. Βασιλική Κώστα, ο Πρύτανης Ιατρικής του Πανεπιστημίου Συμφερουπόλεως κ. Ανατόλι Μπαμπάνιν, καθώς επίσης και ο σεβ. Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως κ. Λάζαρος. Τέλος ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Καθηγούμενος της ιεράς Μονής Σαγματά παρουσίασε στο κοινό 3 νέες αξιόλογες εκδόσεις για τον άγιο Λουκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...