Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

18 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το τσιγάρο!

perierga.gr - 18 πράγματα που δεν ξέρουμε για το τσιγάρο!
«Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το ευκολότερο πράγμα. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον δέκα φορές», υποστήριζε ο αμερικανός συγγραφέας Mark Twain. Εσείς πώς τα πάτε με τον ύπουλο αυτό εθισμό;


1. Τo τσιγάρο είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη, με περίπου 1 τρισεκατομμύριο να πωλούνται από χώρα σε χώρα κάθε χρόνο. Με παγκόσμιο κέρδος πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο.
2. Οι Αμερικανοί καπνοπαραγωγοί σήμερα βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πωλήσεις σε ξένες χώρες παρά στις ΗΠΑ.
3. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη μεγάλη αγορά τσιγάρων στον κόσμο, όπου το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν τσιγάρα (22%) πλησιάζει αυτό των ανδρών (35%). Η Ευρώπη έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά (46% των ανδρών καπνίζουν και 26% των γυναικών), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ξεφεύγουν περισσότερο. Συγκεκριμένα: στην Αφρική καπνίζει το 29% των ανδρών και μόλις το 4% των γυναικών, στην Νοτιοανατολική Ασία, το 44% των ανδρών και το 4% των γυναικών, ενώ στον Δυτικό Ειρηνικό η ψαλίδα ανοίγει, αφού καπνίζει το 60% των ανδρών και μόλις το 8% των γυναικών.
4. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.
5. Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα.
6. Το φίλτρο του τσιγάρου επινοήθηκε το 1925 από τον Ούγγρο εφευρέτη Boris Aivaz, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία της λήψης του φίλτρου του τσιγάρου από κρεπ χαρτί.
perierga.gr - 18 πράγματα που δεν ξέρουμε για το τσιγάρο!
7. Στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η νόμιμη ηλικία για την αγορά των προϊόντων καπνού είναι τώρα τα 18 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία η ελάχιστη ηλικία είναι 20 ετών.
8. Το σοκαριστικό στοιχείο ωστόσο είναι, ότι αντίθετα με την κοινωνική πεποίθηση, δεν είναι παράνομο να καπνίζει προϊόντα καπνού κάποιος, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. Οι γονείς μπορούν να επιτρέπουν (καθώς δε απαγορεύεται από τους νόμους) στα παιδιά τους να καπνίζουν ελεύθερα. Αυτό που ορίζει η νομοθεσία δηλαδή, δεν είναι το αν θα καπνίσει ένα παιδί, αλλά σε ποια ηλικία είναι νόμιμο να αγοράζει τσιγάρα.
9. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ο μέσος καπνιστής θα χάσει 14 χρόνια ζωής λόγω του καπνίσματος. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα, ότι ο καπνιστής θα πεθάνει νέος.
10. Τα τσιγάρα μπορούν να περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά, τα οποία, όταν καίγονται, μπορούν με τη σειρά τους να παράγουν πάνω από 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.
11. Η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που εισπνέεται. Έπειτα μπορεί να εισχωρήσει σε κάθε μέρος του σώματος, αλλά και στο μητρικό γάλα.
perierga.gr - 18 πράγματα που δεν ξέρουμε για το τσιγάρο!
12. Το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών, σε καθημερινή βάση. Σαν αποτέλεσμα, το αίμα των καπνιστών, περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις επιθέσεις των ιών, εξαιτίας της ενεργής του φύσης.
13. Οι καπνιστές συχνά καπνίζουν μετά από το γεύμα για να «χωνέψουν καλύτερα το φαγητό». Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.
14. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 25% των τσιγάρων, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι λαθραία.
15. Οι καπνιστές συνήθως αναφέρουν, ότι το τσιγάρο τους ηρεμεί, τους χαλαρώνει, τους βοηθά να αυτοσυγκεντρώνονται, τους διεγείρει κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα παράγει μια διαφορετική επίδραση σε κάθε άτομο ανάλογα με το «τι προσδοκά» ο καθένας από το τσιγάρο, ενώ η μόνη «χαλάρωση» αφορά στον εγκέφαλο, ο οποίος ικανοποιεί την πείνα του για νικοτίνη.
16. Μεταξύ των επικαλύψεων, που προσθέτουν οι καπνοβιομήχανοι στο μίγμα του καπνού για να ενισχύσουν τη γεύση είναι: το γαρύφαλλο, η γλυκόριζα, το έλαιο πορτοκαλιού, το κουκούτσι από βερίκοκο, ο ασβέστης, το λάδι λεβάντας, το έλαιο από σπόρο άνηθου, το κακάο, το έλαιο καρότου, το μύρο, ο χυμός τεύτλων, η δάφνη, η δρυς, το ρούμι, η βανίλια και το ξίδι.
perierga.gr - 18 πράγματα που δεν ξέρουμε για το τσιγάρο!
17. Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η επήρειά της περνά 20 λεπτά μόνο, αφού σβήσει κάποιος το τσιγάρο, ενώ για τη «σωστή δόση» χρειάζονται σχεδόν δυόμιση τσιγάρα. Αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι καπνίζουν ασταμάτητα.
18. Η έλλειψη νικοτίνης είναι αυτή, που προκαλεί τη λαιμαργία για λιπαρά φαγητά και γλυκά, γεγονός που αιτιολογεί, εν μέρει, την αύξηση του βάρους, όταν κάποιος σταματά το κάπνισμα.


πηγή:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...