Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, Βέροια



Την Παρασκευή  14 Ιουνίου 2013 στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στην Βέροια τελέστηκε η κουρά του κ. Αποστόλη Κουκουργιάνη ο οποίος μετενομάστει σε π. Αλέξανδρο.
Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας μετά το πέρας της τελετής σημείωσε χαρακτηριστηκά: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και ιερώτερη απόφαση από το να αφιερώσει κάποιος την ζωή του στο Θεό, να αφιερώσει το σώμα και την ψυχή του στον Χριστό και την Εκκλησία του. Μία απόφαση βεβαίως την οποία δεν μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος από μόνος του, καθώς «ου πάντες χωρούσι», κατά τη διαβεβαίωση του Χριστού, «αλλ’ οίς δέδοται», μόνο εκείνοι που έχουν μέσα τους την κλήση του Θεού και ανταποκρίνονται με γενναιότητα σ’ αυτήν. Γιατί απαιτείται όντως γενναιότητα για να ακολουθήσει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή της παρθενίας και της αγνότητος, τη ζωή της αφοσιώσεως στον Θεό και της πλήρους υποταγής στο θέλημά του.

Και αυτό όχι μόνο στις ημέρες μας, που παρά την κρίση που διερχόμαστε πολλοί παραμένουν προσκολλημένοι στα υλικά και εφήμερα αγαθά, αλλά σε κάθε εποχή, και στην εποχή του προφήτου Ελισαίου, που έζησε το 9ο αιώνα προ Χριστού, αλλά και στην εποχή του αγίου πατριάρχου Μεθοδίου, που έζησε τον 9ο αιώνα μετά Χριστόν.
Στην εορτή λοιπόν αυτών των δύο αγίων, εορτή γίνεται και για τον νέο μας μοναχό που επέλεξε να βαδίσει τον δρόμο των αγίων, της Εκκλησίας μας και να γίνει και αυτός στο μέτρο των δυνάμεών του ομολογητής του Χριστού.
Σήμερα αρχίζει μία νέα ζωή για σένα π. Αλέξανδρε, μία ζωή την οποία επόθησες και εζήλωσες, μία ζωή για την οποία εργάστηκες εσωτερικά και προετοιμάστηκες, μία ζωή που δεν ήταν για σένα μία επιπόλαιη ή εύκολη απόφαση, αλλά απόφαση προσευχής και αγώνος και ανταποκρίσεως στην κλήση του Θεού.
Άκουσες τη φωνή Του να σου λέει «υιέ, δος μοι σην καρδίαν», και του της προσέφερες. Και τώρα είμαι βέβαιος ότι ακούς τη φωνή του Χριστού να απευθύνεται προς την Παναγία Μητέρα του, την έφορο και προστάτιδα αυτής της Μονής στην οποία λαμβάνεις το ράσο του Ορθόδοξου μοναχού, και να της επαναλαμβάνει αυτό που της είπε και από το ύψος του Σταυρού για τον ηγαπημένο μαθητή του άγιο Ιωάννη: «Γύναι, ιδού ο υιός σου». 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...