Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Χειροτονία νέου διακόνου από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό αγίων Αναργύρων Βέροιας και τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Αλεξάνδρου Κουρκουργιάννη, αδελφού της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:
««Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσετε· καγώ ερωτήσω τον πατέρα και άλλον παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ’  υμών εις τον αιώναν».

Περί της αγάπης ο λόγος σήμερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα από τον μαθητή της αγάπης, τον ηγαπημένο Ιωάννη τον θεολόγο, ο οποίος μας μεταφέρει τα λόγια του Χριστού προς τους μαθητές του λίγο πριν από το πάθος του.
Μέχρι τη στιγμή εκείνη ο Χριστός εξέφραζε με πολλούς τρόπους την αγάπη του προς τους μαθητές του και τον κόσμο. Τώρα, καθώς πλησιάζει η στιγμή να αναζωρήσει από τον κόσμο, ζητά και τη δική τους αγάπη. Και δεν τη ζητά ο Χριστός γιατί την χρειάζεται ή την έχει ανάγκη, αλλά γιατί η αγάπη θα είναι ο σύνδεσμος τους μαζί του, θα είναι ο σύνδεσμος των μαθητών του με τον Θεό. Και όποιος θέλει να συνδεθεί με τον Θεό, δηλαδή με την απόλυτη αγάπη, δεν έχει άλλο τρόπο να συνδεθεί παρά μόνο εναρμονίζοντας τη ζωή του μαζί του, δηλαδή υπακούοντας στις εντολές του.
Ο Χριστός όμως δεν περιορίζεται στο να ζητά από τους μαθητές του να τηρούν τις εντολές του προκειμένου να αποδεικνύουν την αγάπη τους, αλλά τους εισάγει ήδη και στο δεύτερο επίπεδο της αγαπητικής αυτής σχέσεως, υποσχόμενος ότι εάν τον αγαπούν και τηρούν τις εντολές του, ο ίδιος θα παρακαλέσει τον παέρα του να τους στείλει τον παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, για να μένει μαζί τους εις τους αιώνας. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει πως αν ο άνθρωπος πλησιάζει τον Θεό με την τήρηση των εντολών του, ο Θεός όχι μόνο τον πλησιάζει αλλά ενοικεί μέσα στον αγαπώντα αυτόν άνθρωπο διά του Παρακλήτου Πνεύματός του, του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος, ενοίκηση που εκφράζεται με τη θεία Χάρη.
Και αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα, αδελφοί μου. Χθες είχαμε στην ιερά μονή της Παναγίας Δοβρά την κουρά ενός νέου μοναχού, του π. Αλεξάνδρου, ο οποίος με την απόφασή του να αφιερωθεί στον Χριστό και την Εκκλησία, να αφιερωθεί στη ζωή της παρθενίας και της υπακοής, εξεδήλωσε την διάθεσή του να τηρεί διά βίου τις εντολές του Θεού, εκφράζοντας μέσω της υπακοής του τη μεγάλη αγάπη του προς τον Θεό. Και σήμερα ζούμε στο μέγα και φοβερό μυστήριο της ιερωσύνης το Πανάγιο Πνεύμα να κατέρχεται για να ανακαινίσει την ψυχή του . Αλεξάνδρου και να αναπληρώσει τα ελλείποντα προκειμένου να καταστεί ικανός και άξιος διάκονος του Θεού και της Εκκλησίας.
Μεγάλη και φοβερή η στιγμή αυτή της καθόδου του Αγίου Πνεύματος και μεγάλη η τιμή γι’  αυτόν που λαμβάνει αυτή τη Χάρη· για σένα, αγαπητέ π. Αλέξανδρε, που λαμβάνεις σήμερα τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Το Άγιο Πνεύμα δεν κατέρχεται απλώς για να ενοικήσει στην ψυχή σου, για να είναι αυτό που θα σε παρακαλεί, θα σε ενισχύει και θα σε παρηγορεί στη νέα ζωή στην οποία εισέρχεσαι σήμερα. Διότι η ζωή του κληρικού και ιδίως του άγαμου κληρικού δεν είναι ούτε πάντοτε ευχάριστη ούτε πάντοτε εύκολη. Είναι πορεία στενή και τεθλιμμένη, είναι ζωή σταυρώσιμη, είναι ζωή υπακοής και αώνος καθημερινού, ώστε να αντιμετωπίσει ο κληρικός τους ποικίλους πειρασμούς και να διατηρήσει τη χάρη που έλαβε κατά την ημέρα της χειροτονίας του. Και σ’  αυτές ιδίως τις ώρες των πειρασμών και των θλίψεων, στις ώρες του αγώνος και της δοκιμασίας, τον παρηγορεί και τον ενισχύει η Χάρη του Θεού, και τον ξεκουράζει η αγάπη του Θεού που αισθάνεται στην ψυχή του.
Όλα αυτά είναι εμπειρίες που θα ζήσεις και θα αισθανθείς στη νέα σου πορεία. Μη δειλιάσεις ποτέ, όπως ο απόστολος Πέτρος που άρχισε να βυθίζεται στα νερά της θάλασσας της Γεννησαρέτ, όταν δειλίασε. Έχε την εμπιστοσύνη σου στο Θεό, ο οποίος σε αγάπησε και σε αγαπά υπερβαλλόντως, ώστε να σου κάνει την τιμή να σε συγκαταριθμεί μεταξύ των διακόνων της Αγίας του Εκκλησίας. Μείνε αφοσιωμένος στην αγάπη του Θεού, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μη λησμονείς την αναγκαιότητα της τηρήσεως των εντολών του Θεού, ώστε να προάγεσαι στην ταπείνωση, στην υπακοή, στην πίστη, στην αγάπη, στην υπομονή, στην καθαρότητα της ζωής σου, της ψυχής και του νου σου, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να καταστείς άξιος της αγάπης του Θεού, άξιος της θείας Χάριτος που λαμβάνεις σήμερα.
Στην πορεία σου σε συνοδεύουν οι ευχές όλων μας, του επισκόπου σου, του πνευματικού σου πατρός και όλων των συμπροσευχομένων πατέρων, των οικείων και συγγενών σου και όλων των παρευρισκομένων. Θα είμαστε δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς στη ζωή σου, γιατί κοινή είναι η πορεία μας μέσα στην Εκκλησία και κοινός ο στόχος: η δόξα του Θεού και η σωτηρία των ανθρώπων· και εύχομαι διά πρεσβειών του προστάτου σου αγίου Αλεξάνδρου και των σήμερον εορταζομένων αγίων Ιερωνύμου και Αυγουστίνου, να αποδειχθείς άξιος της αγάπης του Θεού, άξιος της Χάριτος που έλαβες σήμερα, άξιος και του μισθού των διακόνων του Θεού κατά την ημέρα της κρίσεως, και να αξιωθείς και του δευτέρου βαθμού της ιερωσύνης».
















Η φωτογραφική κάλυψη έγινε από τον φοιτητή ΑΕΑΘ Αρσένιο Αναγνώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...