Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά 2013 (φωτορεπορτάζ)

Χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν από νωρίς της Τετάρτης στο όρος Βέρμιο, στο θρονί της Παναγίας Σουμελά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή και ιστορική εικόνα της και να λάβουν μέρος στις λατρυετικές εκδηλώσεις για τον 15Αυγουστο.

 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε από στρατιωτικό άγημα η υποδοχή των βαλσαμωμένων καρδιών των Αλέξανδρου και Γεωργίου Υψηλαντη, ποντιακής καταγωγής αρχηγών της Ελληνικής Επαναστάσεως, με σκοπό να τιμηθούν μετά θάνατον με το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ συχοροστάτησαν οι θεοφιλέστατοι επίσκοποι Ντέβας κ. Γουρίας, Θερμών κ. Δημήτριος, ο βοηθός του Αρχιερπισκόπου Ριμλικίου κ. Αιμιλιανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Στο τέλος του εσπερινού το θείο λόγο κήρυξε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ντεβάς κ. Γουρίας (Πατριαρχείο Ρουμανίας) ενώ εκ μέρους του Αμαλιάδειου Ορφανοτροφείου απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος του ΔΣ κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης.
Ακολούθησε από τον σεβασμιώτατο Βεροίας κ. Παντελεήμονα, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η απονομή του οφικκίου του έκδικου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ελλογιμώτατο κ. Χαράλαμπο Αποστολίδη Γεν. Γραμματέα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά.
Η πρώτη ημέρα των λατρευτικών εκδηλώσεων στο Βέρμιο ολοκληρώθηκε με τη λιτανεία της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουμελά.

Ανήμερα της εορτής, στον όρθρο χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος προεξήρχε και της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας κατά την οποία έλαβαν μέρος ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οι θεοφιλέστατοι επίσκοποι Ντέβας κ. Γουρίας, Θερμών κ. Δημήτριος, ο βοηθός του Αρχιερπισκόπου Ριμλικίου κ. Αιμιλιανός.
Στο τέλος της λειτουργίας το θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γιώργος Τανιμανίδης ο οποίος ανέγνωσε και τη σχετική απόφαση του Ιερού Προσκυνήματος για την απονομή μετά θάνατον στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, Έλληνα Ποντιακής καταγωγής και αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του σταυρού της Σουμελιώτισσας. Ακόμη τιμήθηκε το ΔΣ του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου στο πρόσωπο του μέλους του ΔΣ κ. Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Επίσης, δόθηκε, όπως κάθε χρόνο μία υποτροφεία 1500 ευρώ σε αριστούχο μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών του φοβερού δυστυχήματος των Τεμπών.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Σουμελιώτισσας και τρισάγιο στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ενώ παρέστη ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, Βουλευτές, ο Περιφεριάρχης Κ. Μακεδονίας και πολλοί άλλοι επίσημοι.
Το απόγευμα της παραμονής πραγματοποιήθηκε από στρατιωτικό άγημα η υποδοχή των βαλσαμωμένων καρδιών των Αλέξανδρου και Γεωργίου Υψηλαντη, που αφίχθησαν με απόφαση του ΔΣ του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου, από το ναό των Ταξιαρχών της Αθήνας, όπου φυλάσσονται, με σκοπό να αποδοθεί ιδιαίτερη τιμή στη μνήμη του ποντιακής καταγωγής Αρχηγού της Επανάστασης, ο οποίος τιμάται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή στο μνημείο που υπάρχει απέναντι από το ναό της Παναγίας Σουμελά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...