Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ένα ανέκδοτο που λέγει μία μεγάλη αλήθεια! (σχολιασμός)Ένας Εβραίος αποφάσισε να γίνει χριστιανός και θέλησε να εξετάσει τις εκδοχές του χριστιανισμού για να επιλέξει.
Βρίσκει λοιπόν έναν ορθόδοξο, έναν προτεστάντη κι έναν παπικό. Τους λέει τις προθέσεις του κι εκείνοι συμφωνούν να τον "ξεναγήσουν" στις εκκλησίες τους. 

Πάει ο Εβραίος με τον προτεστάντη μια Κυριακή, μπαίνει στο ναό και βλέπει τους ανθρώπους τακτοποιημένους με τα καλά τους ρούχα, ο καθένας στο κάθισμα του, μπροστά από τον κάθε πιστό μια Καινή Διαθήκη, η χορωδία να λέει τους ύμνους αρμονικά, τα πάντα να λάμπουν από καθαριότητα και μετά το τέλος όλοι του φερθήκαν ευγενικά με πολύ καλούς τρόπους.
Την επόμενη Κυριακή συνεννοήθηκε με τον παπικό να πάει στο δικό του ναό. Μπαίνει μέσα, πλένει τα χέρια, ρίχνει το κέρμα ν ανάψει το λαμπάκι αντί για κερί και κάθεται. Ούτε εκεί όρθιοι, όλοι στα καθίσματά τους με τάξη και αρμονια. Άκουσε και την εγκύκλιο του Πάπα, είδε και τις φωτογραφίες του που δέσποζαν ακόμα και εντός του ναού. Πέρασε η ωρα, τέλειωσε η λειτουργία ,τον καλοδεχθήκαν, τον κέρασαν κι έφυγε. 
Την τρίτη Κυριακή κανόνισε να πάει στην ορθόδοξη εκκλησία. Μπαίνει μέσα και βλέπει άλλους να μιλάνε μεταξύ τους, πολλούς όρθιους γιατί δεν έφθαναν τα καθίσματα, τη νεωκόρο να μαλώνει με μια κυρία γιατί της έσβησε γρήγορα το κερί που άναψε, άκουγε τα μωρά να τσιρίζουν και να μη τα παρατηρεί κανείς, ο παπάς να φωνάζει στον ψάλτη να τελειώσει τα τεριρέμ κλπ. Μόλις τελείωσε η λειτουργία άρχισαν και τα μνημόσυνα, όπου άλλοι έβγαιναν στην εκκλησία κι άλλοι έμπαιναν με θόρυβο και φασαρία. Ο ορθόδοξος απογοητεύτηκε από την εικόνα που είδε ο "προσήλυτος" Εβραίος.
Την επόμενη εβδομάδα συναντήθηκαν όλοι για να μάθουν τι αποφάσισε ο Εβραίος. 
Όταν βρεθήκαν όλοι μαζί τους λέει:
Στην προτεσταντική εκκλησιά είδα μεγάλη τάξη και ευγένεια. 

Στην παπική είδα μεγάλη αφοσίωση στον πνευματικό σας αρχηγό και τις οδηγίες του ιερέα σας. 
Στην ορθόδοξη εκκλησιά είδα τέτοιο μπάχαλο που δεν το περίμενα!!! 

Ο ορθόδοξος σκυθρώπιασε απογοητευμένος, ενώ οι άλλοι δυο αναθάρρησαν. 

Και καταλήγει ο Εβραίος: Θα γίνω ορθόδοξος!!!  Μα πώς? αναρωτιούνται οι άλλοι.  Ακούστε, λέει ο Εβραίος. Τα δικά σας δικαιολογούνται με την τάξη που έχει ο ένας και την πειθαρχία που έχει ο άλλος...
Τούτο εδώ -και δείχνει τον ορθόδοξο- δεν δικαιολογείται αλλιώς. Με τέτοιο μπάχαλο, μόνο αν έχεις τον Θεό μαζί σου διατηρείσαι 2000 χρόνια!

Μακάρι κάποτε να δούμε και στην Ελλάδα να προσέρχονται με τέτοια ευλάβεια οι Χριστιανοί για να κοινωνήσουν Χριστό.

Σχόλιο: Δυστυχώς μέσα στους Ιερούς Ναούς επικρατεί αυτή η απίστευτη αταξία. Βεβαίως όχι σε όλους τους ναούς αλλά κυρίως στους μεγάλους ναούς των πόλεων. Ο εκκλησιασμός έχει γίνει μία συνήθεια και γι' αυτό τον λόγο οι πιο πολλοί χριστιανοί εξοικειώνονται με τον χώρο, με τα μυστήρια.
Η συνειδητοποίηση: σε ποιον χώρο βρισκόμαστε, γιατί βρισκόμαστε εκεί θα πρέπει να μας απασχολήσουν ώστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πλεύση πορείας, τρόπους συμπεριφοράς μέσα στους Ιερούς Ναούς αλλά και κατ' επέκταση και στην ζωή μας.
Η αταξία που υπάρχει στους Ιερούς Ναούς, υπάρχει και στις Δημόσιες Υπηρεσίες, υπάρχει στην καθημερινή ζωή μας...εάν λοιπόν δεν πάψουμε να κοιτούμε μόνο τον εαυτούλη μας αποκλείεται να υπολογίζουμε τον άλλον, αποκλείεται να αυτοκυριαρχήσουμε πάνω στις κακές μας συνήθειες.
Η τάξη ειδικά μέσα σε κάποιον Ιερό Ναό αποδεικνύει τελικά και την ευλάβεια που έχουμε, και την πνευματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε....εάν δεν μπορώ να συγκρατήσω το στόμα μου για 1ώρα μεσα στο Ναό, θα μπορώ να συγκρατηθώ και να μην κατακρίνω εκτός Ναού; 
Εάν κοιτώ το ρολόι μου μήπως περάσει η ώρα και αργήσω (στο ραντεβού μου)...ενώ εκείνη την ώρα τελείται κάποιο Μυστήριο αποδεικνύεται ότι τελικά δεν πιστεύω στα "Μυστικώς τελούμενα"!!!
Ας ακούσουμε τον Αρχάγγελο που μας λέγει: "Στώμεν καλώς, στώμεν μετά Φόβου...." ας μην παρακούμε αυτήν την εντολή...για να μην γινόμαστε Θεομπαίχτες...
Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...