Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η αλλαγή του χρόνου στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου και η Δοξολογία για το νέο έτος. (ΦΩΤΟ)


 Όπως κάθε χρόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς στις 23.45 το βράδυ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην ακολουθία του εσπερινού στον κατάμεστο ιερό ναό αγίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας ενώ συγχοροστάτησε και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος.
Στο τέλος της ιερής ακολουθίας ο σεβασμιώτατος διάβασε σχετική ευχή και στη συνέχεια ευλόγησε την βασιλόπιτα την οποία και διένειμε στους ιερείς και τον πιστό λαό.

Την επομένη ημέρα το πρωί ο σεβασμιώτατος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία και στο τέλος την επίσημη Δοξολογία για το νέο έτος με την παρουσία των τοπικών αρχών.
Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καραπαναγιωτίδη.
Η ομιλία του σεβασμιωτάτου κατά την αλλαγή του χρόνου
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε: «Για άλλη μία φορά η χάρη του Θεού μας αξιώνει να φθάσουμε στο τέλος ενός χρόνου και στην αρχή ενός νέου. Μας αξιώνει να φθάσουμε υγειείς και με σταθερή την πίστη μας προς Αυτόν που είναι η ελπίδα όλου του κόσμου και ο χορηγός παντός αγαθού.
Γι’ αυτό και με την ψυχή μας γεμάτη από ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε αλλά και για όσα επέτρεψε να ζήσουμε συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ, στο ναό του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου, για να τον ευχαριστήσουμε και για να τον δοξολογήσουμε, και συγχρόνως να τον ικετεύσουμε και να τον παρακαλέσουμε για τον νέο χρόνο που σε λίγο αρχίζει, για εμάς και για την Εκκλησία μας, για τους αδελφούς μας και για όλο τον κόσμο.
Μπορεί, βεβαίως, και φέτος να αισθανόμαστε την πίεση της κρίσεως και των συνεπειών της, μπορεί ο καθένας από εμάς να αντιμετωπίζει προβλήματα που του ήταν άγνωστα μέχρι τώρα, μπορεί να αισθανόμαστε απογοήτευση για τους ανθρώπους, για τους ισχυρούς του κόσμου, αλλά δεν θα πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας και την ελπίδα μας στο Θεό. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ την υπόσχεσή του ότι «ουκ εάσω υμάς πειρασθήναι υπέρ ό δύνασθε», ότι δεν θα μας αφήσει να δοκιμασθούμε από τον πειρασμό της παρούσης κρίσεως, εάν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια και την αγάπη του.
Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ως άτομα και ως χώρα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στον Θεό και πιο κοντά μεταξύ μας. Θα πρέπει να μας ενισχύσουν την πίστη και την ευσέβεια. Θα πρέπει να μας ισχυροποιήσουν τη μεταξύ μας ενότητα. Θα πρέπει να μειώσουν τον εγωκεντρισμό μας και να αυξήσουν την αλληλεγγύη μας για τους συμπολίτες μας, για τους συνανθρώπους μας, για όλους τους αδελφούς μας.
Ο χρόνος που τελειώνει απόψε ήταν ένας χρόνος επετειακός, καθώς εορτάσαμε τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της πόλεώς μας και της Μακεδονίας μας. Αν συγκρίνουμε την εποχή μας και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε με αυτές κάτω από τις οποίες ζούσαν οι πατέρες μας πριν από εκατό χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι παρά τις δυσκολίες βρισκόμαστε σε εξαιρετικά προνομιακή θέση. Και ακόμα θα κατανοήσουμε πως αν ο άνθρωπος έχει θέληση μπορεί να καταφέρει και το ακατόρθωτο. Γιατί σχεδόν ακατόρθωτο ήταν η ελευθερία που κατέκτησαν οι πατέρες μας, σχεδόν ακατόρθωτο είναι το πώς έζησαν και επέζησαν ακόμη και τα χρόνια μετά την απελευθέρωση με τις ιστορικές συγκυρίες, τους πολέμους, την προσφυγιά και την ανέχειά που έπρεπε να αντιπαλέψουν.
Ας αντλούμε, λοιπόν, και εμείς δύναμη και θάρρος από το παράδειγμά τους, ακι ας αγωνιζόμαστε με επιμονή και υπομονή, αλλά και με πίστη και ελπίδα στον Θεό, να ξεπεράσουμε την κρίση, δείχνοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη.
Σε όλους αυτούς προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμπαρίσταται και η Ιερά Μητρόπολή μας ενισχύοντας, όσο είναι δυνατό, τους ενδεείς αδελφούς μας, τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους, τους πολύτεκνους και όσους άλλους έχουν ανάγκη, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ευκολότερα την καθημερινότητα, το ενοίκιο, τη θέρμανση, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και να βρίσκεται δίπλα σε όσους χρειάζονται στήριξη και παρηγορία.
Για όλους αυτούς, αλλά και για όσους δεν γνωρίζει ότι έχουν ανάγκη, αλλά τους γνωρίζει ο Θεός, δεόμεθα και ικετεύουμε τον θεό απόψε, μαζί με την ικεσία μας για όλους εμάς που ήρθαμε στο ναό του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου για να τον ευχαριστήσουμε και να τον δοξολογήσουμε για τον χρόνο που μας χάρισε και για την παράταση του ελέους του και τη νέα χρονιά· αλλά και για όλος εκείνους που θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ αλλά για διαφόρους λόγους αδυνατούν και μας ακούν από το ραδιόφωνο.
Παρακαλούμε και ικετεύουμε τον Θεό να μας δώσει δύναμη και υπομονή, να μας προσθέσει πίστη, να μας αυξήσει την αγάπη για τον πλησίον μας, ώστε να μπορέσουμε να διέλθουμε αυτή την κρίση με πνευματική ωφέλεια και να βρεθούμε πιο κοντά του, πιο κοντά στην Εκκλησία και στην αγάπη του Θεού.
Τον παρακαλούμε και τον ικετεύουμε να ευλογήσει τον καθένα μας, τους οικείους μας και την πατρίδα μας, να μας χαρίσει όμβρους ειρηνικούς, σύνεση και σοφία, ειρήνη και αγάπη, και «πάσαν δόσιν αγαθήν και παν δώρημα τέλειον», διότι αυτός είναι ο μόνος φιλάνθρωπος και δωρεοδότης και από αυτόν προέρχεται κάθε καλό.
Αυτό εύχομαι και εγώ προς όλους σας και προς τις οικογένειές σας για την καινούργια χρονιά. Η Χάρη και η ευλογία του Θεού να σας σκεπάζει και να σας προστατεύει όλους, και να φυλάττει και να προστατεύει και την πατρίδα μας».


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...