Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Εκδήλωση του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Μητροπόλεώς μας στο Παύλειο Ίδρυμα.


Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργάνωσε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια δύο εκδηλώσεις (το πρωί η οποία επαναλήφθηκε και το βράδυ για την εξυπηρέτηση του κόσμου που ήθελε να την παρακολουθήσει).
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Εξωτ. Ιεραποστολής Πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Σαββίδης.

Στην αρχή προβλήθηκε μία επίκαιρη συνέντευξη του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware που παραχώρησε στο διαδικτυακό ιστότοπο του περιοδικού «Πεμπτουσία» και αμέσως μετά ένα βίντεο από την Ιεραποστολή στο Κολουέζι που παρουσίασε τον τρόπο που γιορτάζουν εκεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Ακολούθως ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου έκανε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων του Γραφείου Εξωτ. Ιεραποστολής κατά τον περασμένο χρόνο προβάλλοντας και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπότροφος κ. Ραφαήλ από το Κονγκό ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά και παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στα φροντιστήρια «Λέξις» που χορηγούν δωρεάν στις σπουδές του.
Ακολούθησε κοπή βασιλόπιτας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του σεβασμιωτάτου ο οποίος τόνισε: «Στον απόηχο του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος που μας θύμισε τον λόγο του προφήτου Ησαΐα για τους «εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους» ανθρώπους και λαούς του κόσμου, τους οποίους ήρθε ο Χριστός για να φωτίσει με το φως της θείας αληθείας του, παρακολουθήσαμε απόψε στην ωραία εκδήλωση του Γραφείου Εξ. Ιεραποστολής της Ι. Μητροπόλεώς μας στιγμιότυπα από τη ζωή των αδελφών μας χριστιανών της Μαύρης Ηπείρου. Από εκεί όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία αγωνίζεται και στις ημέρες μας να φέρει το μήνυμα του Χριστού και του ευαγγελίου στους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στο σκότος της αγνοίας και της ειδωλολατρίας αλλά και να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις πράγματι πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής τους.
Όπως ξέρουμε και όπως είδαμε στην αποψινή προβολή, πολλά από όσα είναι για εμάς αυτονόητα για τους αδελφούς μας στην Αφρική είναι εξαιρετική πολυτέλεια που δεν μπορούν να απολαύσουν χωρίς τη βοήθεια και την συνδρομή μας, όπως είναι τό νερό ή τα φάρμακα.
Και ακόμη αυτά που θεωρούμε εμείς απλά και ταπεινά, για τους ανθρώπους εκεί αλλά και για τους ιεραποστόλους που εργάζονται αυτοθυσιαστικά κάτω από δύσκολες συνθήκες, τους προσφέρουν μεγάλη βοήθεια.
Γι’ αυτό και η Ιερά Μητρόπολή μας, με τη δική σας συνδρομή και βοήθεια, όσο μικρή και εάν είναι, προσπαθεί να συνδράμει το έργο των κληρικών και των λαϊκών που εργάζονται στην Ιεραποστολή της Αφρικής.
Με αυτήν τη συνδρομή η Ιερά Μητρόπολή μας ανέγειρε ένα ναό για να μπορεί να τελείται η θεία λειτουργία κανονικά. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ακόμη την Ιεραποστολή φωτοτυπώντας και δένοντας τα λειτουργικά βιβλία, έτσι ώστε ο κάθε ναός να έχει τα δικά του βιβλία, για να τελούνται οι ακολουθίες και να διευκολύνεται το έργο της Ιεραποστολής, και ακόμη προσφέροντας ό,τι άλλο μικρότερο ή μεγαλύτερο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους, που είναι πολλές, αλλά είναι και τόσο θεμελιώδεις, ώστε και τα πιο μικρά πράγματα να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Γι’ αυτό και θα ήθελα να πω απόψε ότι η κατάσταση που είδαμε σήμερα ότι επικρατεί στην Αφρική, αλλά και που γνωρίζουμε όλοι μας, θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες στον θεό για τις πολλές δωρεές και ευεργεσίες που μας έχει χαρίσει. Γιατί δεν μας έκανε μόνο την τιμή να γεννηθούμε σε ένα χριστιανικό περιβάλλον, σε μία χριστιανική χώρα, σε μία χριστιανική οικογένεια και να συνδέσουμε από την πρώτη στιγμή της ζωής μας τη ζωή μας μαζί του, αλλά και μας έδωσε τόσα πολλά αγαθά, που οι αδελφοί μας στη Μαύρη Ήπειρο στερούνται.
Θα πρέπει επιπλέον να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε και κάτι ακόμη: ότι όσο μεγάλη, όσο βαθειά, όσο δυσάρεστη και εάν είναι η κρίση που βιώνουμε στις ημέρες μας και όσο και εάν μας θλίβει και μας στεναχωρεί, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με υπομονή και με ταπείνωση, όπως ακούσαμε να λέει και ο σεβασμιώτατος Διοκλείας κ. Κάλλιστος, διότι εμείς έχουμε τόσα πράγματα που οι αδελφοί μας στερούνται. Και πάνω από όλα έχουμε το προνόμιο να είμαστε χριστιανοί και να ζούμε σε μία χώρα που δεν υπάρχουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες των χωρών της Αφρικής.
Να αντιμετωπίζουμε , λοιπόν τα προβλήματα και τις δυσκολίες της παρούσης κρίσεως με ταπείνωση, ώστε να αποκομίσουμε από αυτή την κρίση, που όλοι ευχόμαστε να περάσει γρήγορα, πνευματική ωφέλεια, την οποία και θα έχουμε εάν δεν παραλείπουμε να ευχαριστούμε και να δοξάζουμε καθημερινά τον Θεό για τις άμετρες δωρεές του και εάν δεν παραλείπουμε, με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ο καθένας από εμάς, να υποστηρίζουμε το έργο της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, στο οποίο διακονεί με τον δικό του τρόπο και το Γραφείο Εξ. Ιεραποστολής της Μητροπόλεώς μας.
Ας το βάλλουμε αυτό τη φετινή χρονιά ως ένα σημαντικό στόχο της ζωής μας, και αυτό θα μας βοηθήσει και να αντιμετωπίσουμε την κρίση που διερχόμαστε στις πραγματικές της διαστάσεις και να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...