Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Εορτάστηκε στη Βέροια η σύναξη της αγίας Οικογενείας του μεγάλου Βασιλείου.


Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου εορτάστηκε στη Βέροια η Σύναξη της Αγίας Οικογένειας του Μεγάλου Βασιλείου. Η εορτή τελέστηκε στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου (μνημείο του 18ου αι., που λειτουργεί ως Παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίων Αναργύρων). Στον Ιερό Ναό βρίσκεται βυζαντινή εικόνα του Αγίου Βασιλείου, ενώ το τέμπλο κοσμεί εικόνα μεγάλων διαστάσεων με τη Σύναξη της Αγίας Οικογενείας.

Στην πανηγυρική θ. λειτουργία που τελέστηκε συμμετείχε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Μικρασιατών Βεροίας. Κατά τη θ. λειτουργία έψαλε η πολυμελής Μικτή Χορωδία της Ενορίας. Μετά την αρτοκλασία του Συλλόγου και την απόλυση της θ. λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό χορευτικό δρώμενο στον πρό του Ιερού Ναού χώρο, επί της οδού Παύλου Μελά. Συγκεκριμένα, χορευτικά κλιμάκια του Συλλόγου χόρεψαν ένα χορό που από τα βάθη των αιώνων είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο.
Στη συνέχεια όλοι οι παρόντες μετέβησαν στην πλησιόχωρη Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας, όπου έλαβε χώρα η ετήσια εορταστική εκδήλωση με την κοπή βασιλόπιττας του Συλλόγου.
Να σημειωθεί ότι η εορτή της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου καθιερώθηκε το 1999, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με σκοπό την ευλογία και προβολή του ιερού θεσμού της οικογένειας. Στην Αγία Οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου ανήκουν εννέα Άγιοι: Μακρίνα η μάμμη, Βασίλειος και Εμμέλεια οι γονείς και τα τέκνα Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος Νύσσης, Πέτρος Σελευκείας, Ναυκράτιος, Μακρίνα και Γοργονία. Ο γνωστός Υμνογράφος Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης συνέγραψε κοινή Ακολουθία των Αγίων, η οποία δημοσιεύθηκε και δόθηκε σε χρήση των φιλακολούθων χριστιανών.
Ο βυζαντινός ναός μεγάλου Βασιλείου Βεροίας
Στιγμιότυπο από την κοπή βασιλόπιτας του συλλόγου Μικρασιατών Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...