Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πανήγυρις του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στον Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου (φωτορεπορτάζ)


Πανηγύρισε στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ο ιερός ναός του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, ο οποίος είναι ο προστάτης άγιος των χιονοδρόμων του Συλλόγου Ορειβατών και Χιονοδρόμων Βέροιας.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο και έκανε μνημόσυνο για τα κοιμηθέντα μέλη του Συλλόγου Χιονοδρόμων.
Όπως κάθε χρόνο στην πανήγυρη του αγίου Σεραφείμ μετείχαν τα στελέχη του νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο σεβασμιώτατος έκοψε βασιλόπιτα για τα στελέχη του νεανικού έργου και όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χαρούν παιχνίδια στα χιόνια, ενώ πολλοί ανέβηκαν στην κορυφή του Χιονοδρομικού Κέντρου χρησιμοποιώντας τα λιφτ, που η διεύθυνση του Κέντρου ευγενώς χορήγησε δωρεάν.
 
Η ομιλία του σεβασμιωτάτου
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε: ««Εγώ τους εμέ φιλούντας αγαπώ, τους δε δοξάζοντάς με δοξάσω».
Με αυτή τη διαβεβαίωση του Θεού από την Παλαιά Διαθήκη αρχίζει να μιλά για τους αγίους ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, που τιμούμε και φέτος όπως και κάθε χρόνο εδώ στον ναό του στο Σέλι, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με εκείνο στο οποίο ασκήτευσε ο άγιος.
Και καθώς, αδελφοί μου, κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει για τους αγίους από τους ίδιους, που φυσικά δεν μιλούν για τον εαυτό τους αλλά μιλούν με βάση τις εμπειρίες τους.
Ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται να κατανοήσει τί σημαίνει άγιος και μερικές φορές μάλιστα αδιαφορεί για την θέση και τη σημασία των αγίων στη ζωή του κόσμου, γιατί έχει συνηθίσει να ισοπεδώνει τα πάντα και να μην αναγνωρίζει οτιδήποτε είναι διαφορετικό από τον εαυτό του.
Οι άγιοι είναι όμως κάτι όντως μεγάλο και σημαντικό και όπως έγραφε ο άγιος Σεραφείμ «η δόξα που δίνει ο Θεός στους αγίους είναι τόσο μεγάλη που , αν έβλεπαν οι άνθρωποι τον άγιο όπως είναι, από την ευλάβεια και τον φόβο θα έπεφταν καταγής, γιατί ο σαρκικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει τη δόξα της ουρανίου εμφανίσεως».
Και ο λόγος για τον οποίο οι άγιοι έχουν αυτή τη δόξα είναι γιατί, όπως συνεχίζει ο άγιος Σεραφείμ, ο Θεός έδωσε στους αγίους το άγιο Πνεύμα ως ανταπόδοση της αγάπης και της ολοκληρωτικής προσκολλήσεώς τους σ’ Αυτόν, και το άγιο Πνεύμα είναι αυτό που τους κάνει τόσο θαυμαστούς, αλλά και τους κάνει να περιβάλλουν όλους τους ανθρώπους με αγάπη.
«Οι άγιοι», λέει ο άγιος Σεραφείμ, «ζουν σε άλλο κόσμο από τον δικό μας και εκεί βλέπουν με το άγιο Πνεύμα τη θεία δόξα και την ομορφιά του προσώπου του Κυρίου. Αλλά με το ίδιο άγιο Πνεύμα βλέπουν και τη ζωή και τα έργα μας. Γνωρίζουν τις θλίψεις μας και ακούνε τις θερμές προσευχές μας. Ζώντας στη γη διδάχθηκαν την αγάπη του Θεού από το άγιο Πνεύμα. Κι όποιος απέκτησε στη γη την αγάπη, διαβαίνει μαζί της στην αιώνια ζωή, όπου η αγάπη αυξάνει ωσότου γίνει τέλεια. Και αν στη γη η αγάπη δεν μπορεί να λησμονήσει τον αδελφό, πολύ περισσότερο στους ουρανούς οι άγιοι δεν μας λησμονούν και δέονται για μας... Βλέπουν και ξέρουν πως αποκάνουμε από τις θλίψεις, πως ξεράθηκαν οι καρδιές μας, πως παρέλυσε η ακηδία τις ψυχές μας, και γι’ αυτό μεσιτεύουν ακατάπαυστα στο Θεό για μάς».
Και συνεχίζει ο άγιος: «Να επικαλείστε με πίστη τη Θεοτόκο και τους αγίους· αυτοί ακούνε τις προσευχές μας και ξέρουν τους διαλογισμούς μας.
Και μην απορείτε γι’ αυτό. Όλος ο ουρανός των αγίων ζει με το άγιο Πνεύμα και τίποτε δεν είναι κρυφό σε όλο τον κόσμο για το άγιο Πνεύμα».
«Εγώ», συνεχίζει ο άγιος, «δεν καταλάβαινα πιο πριν πώς οι ουρανοπολίτες άγιοι μπορούν να βλέπουν τη ζωή μας. Όταν όμως με ήλεγξε η αγία Θεοτόκος για τις αμαρτίες μου, το έμαθα πως οι άγιοι μας βλέπουν με το άγιο Πνεύμα και γνωρίζουν όλη τη ζωή μας. Μας βλέπουν και ακούν και τις προσευχές μας και έχουν από το Θεό την δύναμη να μας βοηθούν... Και όλοι μας ξέρουμε πλήθος περιπτώσεων που οι άγιοι έρχονται παρευθύς να βοηθήσουν. Απ’ αυτά είναι φανερό πως ακούγονται οι προσευχές μας στους ουρανούς».
Πόσο παρήγορα είναι, αδελφοί μου, όσα γράφει ο άγιος Σεραφείμ για τους αγίους· και ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη αυτής της παρηγοριάς, που δεν είναι απλώς παρηγοριά, αλλά είναι αλήθεια, είναι πραγματικότητα.
Όλοι μας έχουμε ανάγκη κάποιων πραγμάτων, όλοι μας έχουμε κάποιες δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ιδίως αυτήν την εποχή κατά την οποία η γενικότερη κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, άλλον λιγότερο και άλλον περισσότερο. Καθώς, λοιπόν, βρισκόμαστε στην αρχή του νέου χρόνου και ακούσαμε σήμερα τον ίδιο τον άγιο που τιμούμε να μας διαβεβαιώνει για την χάρη και την δύναμη των αγίων να ακούν τις προσευχές μας και να επεμβαίνουν σωστικά στη ζωή μας, ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε, και ας μάθουμε να εμπιστευόμαστε τους αγίους, ζητώντας τους όχι μόνο να μας βοηθήσουν στις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά κυρίως και πρωτίστως να μας βοηθήσουν να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα και τος εντολές του Θεού, για να αξιωθούμε, δια των πρεσβειών τους, της βασιλείας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...